Uitzonderlijke regenval kan opbrengstprognose in EU wijzigen

De veranderingen in de opbrengstprognoses in de Europese Unie (EU) in de afgelopen maand waren voor de meeste gewassen beperkt. Het weer kan daar nog wel invloed op hebben.

Uitzonderlijke+regenval+kan+opbrengstprognose+in+EU+wijzigen
© Han Reindsen

Dat meldt het Joint Research Centre (JRC) in het nieuwste Mars-rapport van juli over de stand van de gewassen. Het uitzonderlijke weer heeft waarschijnlijk wel invloed op de graanoogst.

In verschillende delen van Europa deden zich tijdens de verslagperiode van het nieuwste Mars-rapport (1 juni tot 20 juli), zware stormen voor. Soms ging dat gepaard met hagel, die plaatselijk ernstige schade aan de gewassen veroorzaakten.


Hoge regenval

Op regionaal niveau is er uitzonderlijk hoge regenval geweest in een groot deel van Frankrijk, Duitsland, de Benelux-landen, Roemenië en Oekraïne. Dat zal waarschijnlijk eerder een negatieve invloed hebben op de graankwaliteit dan op de opbrengsten.


In Rusland hadden opeenvolgende hittegolven een negatieve invloed op de opbrengstvorming van wintertarwe en zomergranen. Omdat het warmer was dan normaal, verminderden de opbrengstverwachtingen voor wintergewassen in de Baltische landen en Finland.

Hittegolven in Midden-Italië, Hongarije, Slovenië en Kroatië hadden een negatieve invloed op de laatste stadia van de groeicyclus van wintergewassen en de ontwikkeling van zomergewassen, die niet voldoende werden geïrrigeerd.


Zonnebloemen

De opbrengstprognoses voor zonnebloemen zijn met 10 procent gestegen, voornamelijk als gevolg van opwaartse bijstellingen voor Roemenië, Bulgarije en Frankrijk, die zwaarder wegen dan de neerwaartse bijstelling voor Hongarije.

De prognoses voor de maisopbrengst voor Roemenië en Bulgarije werden ook aanzienlijk naar boven bijgesteld, maar werden op EU-niveau gecompenseerd door neerwaartse bijstellingen voor Hongarije en de aangrenzende landen in Zuid- en Centraal-Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer