Wereldwijde+graanproductie+bereikt+recordhoogte
Nieuws
© Twan Wiermans

Wereldwijde graanproductie bereikt recordhoogte

De wereldwijde productie van granen komt in het seizoen 2020-2021 uit op een record van 2,226 miljard ton, zo verwacht de International Grains Council (IGC). Tegelijk groeit het graanverbruik naar 2,218 miljard ton, ook een record.

Vooral door een verwachte recordoogst van mais in de wereld zal de totale productie aan granen in 2020-2021 naar verwachting met circa 48 miljoen ton toenemen ten opzichte van vorig jaar. De totale graanproductie bereikt daarmee een nieuwe piek van 2,226 miljard ton.

Het totale verbruik zal naar verwachting met 39 miljoen ton stijgen tot 2,218 miljard ton. Aan het einde van het seizoen zal daardoor de graanvoorraad in de wereld tot 625 miljoen ton stijgen (vorig jaar 619 miljoen ton). Bij de voorraden gaat het vooral om tarwe en mais (beide 288 miljoen ton).
Opbrengstverwachtingen

De prognose voor de wereldwijde productie van graan in seizoen 2020-2021 is ten opzichte van mei verlaagd met 13 miljoen ton naar 2,226 miljard ton. Dit komt vooral door lagere opbrengstverwachtingen voor tarwe in de Verenigde Staten, Europa en Rusland en daarnaast mais in de Verenigde Staten.

De vooruitzichten voor het graanverbruik zijn grotendeels ongewijzigd gebleven. De kleine opwaartse aanpassingen voor voedsel en industrieel gebruik worden gecompenseerd door een verlaagd cijfer voor diervoeding. Doordat de productie iets hoger is dan het verbruik, neemt de graanvoorraad aan het eind van het seizoen toe. Op basis van de laatste cijfers verwacht de IGC dat de stijging 10 miljoen ton minder is dan een maand geleden.


Mais- en tarweoogst

Een belangrijk deel van de daling van de wereldwijde graanvoorraden komt door de kleinere maisoogst die in Amerika wordt verwacht. De totale oogst van mais is met 1,164 miljard ton daardoor lager dan het verbruik van 1,776 miljard ton. Uit de cijfers van de IGC blijkt dat op wereldschaal al vier jaar lang meer mais wordt verbruikt dan er is geproduceerd.

Met de oogst van 762 miljoen ton tarwe is deze duidelijk groter dan het verbruik van 750 miljoen ton. Daardoor stijgt de voorraad tarwe en dat geeft een druk op de prijs. Omdat de granen tarwe en mais deels uitwisselbaar zijn, kan een hoger maisprijs de tarweprijs ondersteunen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer