EU verwacht goede opbrengsten wintergewassen

De opbrengstvooruitzichten voor wintergewassen in de Europese Unie (EU) zien er goed uit. Dat meldt het Joint Research Center (JRC) in het nieuwste Mars-rapport over de stand van de gewassen.

EU+verwacht+goede+opbrengsten+wintergewassen
© Han Reindsen

Op EU-niveau zijn de opbrengstprognoses voor alle wintergewassen en zomergerst naar boven bijgesteld. De opbrengstvooruitzichten voor zachte tarwe, gerst, rogge en koolzaad zitten nu stevig boven het vijfjarig gemiddelde. De meeropbrengst ligt gemiddeld op 5,5 procent. De verwachtingen voor de zomergewassen zijn verschillend.

In grote delen van Europa is het dit voorjaar duidelijk koeler geweest dan de normaal. Geleidelijk maken de kille temperaturen plaats voor gemiddelde of bovengemiddelde waarden. De warmere temperaturen, gecombineerd met voldoende vochtaanbod, zorgen voor een goede ontwikkeling van de wintergewassen. Daardoor verbeteren de opbrengstvooruitzichten. Tot nu toe profiteerden de zomergewassen veel minder van deze verbeteringen, constateert het JRC.


Neerslagtekorten en -overschotten

Regentekorten in Midden-Italië en Portugal hebben negatieve effecten gehad op de ontwikkeling van de wintergewassen. Terwijl de neerslagoverschotten in het zuidwesten van Spanje en het zuidelijke Zwarte-Zeegebied overwegend gunstige effecten op de gewassen hebben gehad.

Overdreven natte omstandigheden in de Baltische regio en in het zuiden en oosten van Oekraïne leidden tot een verhoogde druk van plagen en ziekten. In Oekraïne, Noord-Duitsland en Zuid-Denemarken is sprake van verminderde straling rond de bloeifase van de wintergranen, wat het opbrengstpotentieel vermindert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer