Derde uitbraak Afrikaanse varkenspest Duitsland

Bij een tweede locatie met hobbyvarkens in de Duitse regio Märkisch Oderland is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het Duitse ministerie van Landbouw dringt opnieuw aan op het binnenhouden van de varkens bij hobbyhouders en bedrijven met uitloop.

Derde+uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+Duitsland
© Twan Wiermans

Er waren vier varkens aanwezig op het hobbybedrjif. Twee waren al gestorven en de twee andere varkens zijn gedood. De dieren werden hier wel binnengehouden. De locatie bevindt zich op korte afstand van het andere hobbybedrijf waar een paar dagen daarvoor Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld. Het hobbybedrijf was sindsdien geblokkeerd.

Het is nog niet duidelijk hoe de dieren besmet zijn geraakt. Dat wordt onderzocht, net als bij de andere twee uitbraken eerder deze week.


• Lees ook: Afrikaanse varkenspest bij biologische varkens Duitsland

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner roept varkenshouders op om de overdracht van Afrikaanse varkenspest te minimaliseren door een goede bioveiligheid. Dat geldt ook voor de hobbyhouders en varkenshouders met buitenuitloop. Het Friedrich Loeffler Instituut heeft bevestigd dat opstallen de beste maatregel is. Klöckner roept de deelstaten op hierop te handhaven en er in ieder geval voor te zorgen dat er geen contact kan zijn tussen varkens en wilde zwijnen.

Sinds 10 september vorig jaar zijn in totaal 1.573 besmette wilde zwijnen gevonden in de Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen. In Polen zijn er vier uitbraken bij gehouden varkens bij gekomen. Het totale aantal is daar nu 24 uitbraken dit jaar. Details van de laatste 4 uitbraken ontbreken nog.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer