Afrikaanse varkenspest bij biologische varkens Duitsland

Afrikaanse varkenspest is in de Duitse regio Märkisch Oderland op een hobbybedrijf met twee varkens vastgesteld. Daarnaast is het virus bij een biologisch bedrijf met tweehonderd varkens in de regio Spree-Neisse aangetroffen. De dieren op deze bedrijven worden gedood en afgevoerd.

Afrikaanse+varkenspest+bij+biologische+varkens+Duitsland
© Twan Wiermans

De getroffen bedrijven liggen in de bestaande besmette gebieden naast de Duits-Poolse grens. Er komen nu wel extra beschermings- en bewakingszones bij. Voor de export van varkensvlees binnen Europa hebben de nieuwe uitbraken geen effect. Wel kunnen deze uitbraken bij gehouden varkens de export naar derde landen verder bemoeilijken.

De uitbraak bij gehouden varkens is volgens de verantwoordelijke deelstaatminister Ursula Nonnemacher betreurenswaardig. 'Sinds bijna een jaar vechten we tegen de enorm hoge druk van met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen. Er zijn zes kerngebieden omheind waar we de besmette zwijnen zoeken, vangen en opruimen.'


Dubbele reiniging en ontsmetting

'Het vaste hek op de grens met Polen is gesloten, maar een uitbraak op een varkensbedrijf was niet uit te sluiten', weet Nonnemacher. De deelstaatminister roept de varkenshouders en zeker de kleine bedrijven op om de bioveiligheidsmaatregelen strikt te handhaven. Dat doe ze om verdere uitbraken op varkensbedrijven te voorkomen. Door de uitbraak bij gehouden varkens is nu een dubbele reiniging en ontsmetting verplicht van veewagens die in Duitsland zijn geweest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer