Verzekeraar fruittelers krijgt twintig claims binnen

Bij Bos Fruit Aardappelen Onderlinge verzekeringen, de vroegere OFH, zijn twintig schadeclaims binnengekomen van fruittelers uit Limburg. Eerder al meldde verzekeraar Vereinigte Hagel eenzelfde aantal schademeldingen.

Verzekeraar+fruittelers+krijgt+twintig+claims+binnen
© Johan Wissink

De fruitpercelen liggen vooral op hoger gelegen percelen en hebben daardoor veelal de voeten niet in het water gehad. Daarmee verklaart coördinator Pietjan Visser van Bos Fruit Aardappelen Onderlinge verzekeringen het geringe aantal schadeclaims van voornamelijk zachtfruittelers.

De verzekeraar gaat ervan uit dat de meeste meldingen aan de criteria voldoen voor uitbetaling. 'Wij dekken schade bij extreme waterval. Als je de millimeterregistratie erbij pakt, is her en der aangetoond dat de claims aan de voorwaarden voldoen', zegt Visser.


Het schadebeeld in de fruitteelt is heel divers, schetst voorzitter Eric Huids van NFO-Kring Limburg. Met name in zoete en zure kersen, rode bessen en rijpe pruimen is schade, ziet hij. Overkapte teelten lijken verloren door schimmelvorming en barsten en hebben schade vanwege de hoge worteldruk.

'Vooral zure kersen zijn opengeknapt door het water. Veel bedrijven stoppen met inname. In Limburg wordt op 230 hectare zure kersen voor de industrie verwerkt', stelt Huids. Ook de zoete kersen, zo'n 60 hectare, hebben schade opgelopen.


Blauwe bessen

Veel blauwebessentelers hebben een lastige start van de oogst. De vele regen van vorige week zorgt voor de nodige kwaliteitsproblemen, terwijl spreeuwen ook hun deel van de oogst van de struiken opeisen. In Limburg wordt ongeveer 600 hectare blauwe bessen geteeld. Blauwebessenteler Harm Valckx kroop met zijn bedrijf in Well door het oog van de naald, laat hij op de site van de NFO weten.


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

'Er zijn honderden vrachtwagens zand aangevoerd en bigbags met zand langs de Maas geplaatst. Met heel veel vrijwilligers, ook vanuit de verenigingen in het dorp, is met man en macht gewerkt om een dijkdoorbraak te voorkomen. Het is echt kantje boord geweest. Het scheelde maar een paar centimeter, maar we hebben het gelukkig gered', geeft Valckx aan.

Ondanks dat de aanplant niet in het water is komen te staan, is de schade toch fors vanwege de vele regen. Dat geldt niet alleen op zijn bedrijf, maar ook voor andere blauwebessentelers, aldus Valckx. De vele regen heeft er vooral voor gezorgd dat de vruchten snel zacht worden en barsten.


In kist openspringen

'Je ziet de vruchten soms in de kist nog springen. Dat is het moeilijkst; dat je niet alle slechte vruchten er bij de oogst al uit kunt sorteren. En ook tijdens het sorteerproces zijn de slechte vruchten nog niet altijd zichtbaar', beschrijft de teler.

Huids houdt rekening met vervolgschade aan de bomen. 'Als fruitbomen te lang onder water hebben gestaan, kunnen ze vruchtboomkanker oplopen. Dat zie je pas over een hele tijd. Het is zaak om daar alert op te zijn. In een worstcasescenario kunnen telers ook hun hele boomgaard verliezen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer