Boeren Krimpenerwaard moeten buigen voor natuur

Een aantal veehouders in de Krimpenerwaard zal moeten vertrekken of aan natuurbeheer moeten doen. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. De raad verwierp woensdag hun bezwaren tegen het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard.

Boeren+Krimpenerwaard+moeten+buigen+voor+natuur
© Schieland en Krimpenerwaard

Het plan voorziet onder meer in de aanleg van natuur op gronden die nu nog in gebruik zijn voor agrarische doeleinden.

Het gaat om een gebied van 2.250 hectare. Dat wordt een onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Voor een melkveehouder in Gouderak betekent dit dat hij landbouwgrond moet opofferen voor natuur. Met wat hij overhoudt aan agrarisch bruikbare grond kan hij niets meer, zei hij.


Volgens de Raad van State mocht de gemeenteraad van Krimpenerwaard de natuurontwikkeling in dit geval zwaarder laten wegen dan het belang van de melkveehouder, ook al is er nog geen overeenkomst over een schadeloosstelling. Hij kan nu zelf natuur ontwikkelen of stoppen met zijn bedrijf.

Meerdere veehouders zijn in het ongelijk gesteld. Een veehouder die nog wel in afgeslankte vorm kan doorgaan, mag geen meststoffen meer gebruiken. Ook in dit geval weegt de natuurontwikkeling voor de raad zwaarder dan de belangen van de veehouder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer