Raad van State blokkeert uitbreiding varkenshouderij Creil

De Raad van State heeft de natuurvergunning voor uitbreiding van varkensbedrijf Zuiderzee BV in het Flevolandse Creil vernietigd. Dat gebeurde na bezwaren van de milieuorganisaties MOB en Vereniging Leefmilieu. De natuurvergunning is vereist om het bedrijf te laten uitbreiden zonder de beschermde natuur in de omgeving te schaden.

Raad+van+State+blokkeert+uitbreiding+varkenshouderij+Creil
© MSD Animal Health

De milieuorganisaties vochten de vergunning al eerder aan bij de rechtbank in Utrecht. De uitbreiding naar ongeveer tienduizend varkens zorgt voor een toename van stikstof bij het nabijgelegen Natura 2000-gebied Rottige Meenthe en Brandemeer. Dat tast de beschermde natuur aan, aldus MOB en Vereniging Leefmilieu.

Sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in mei 2019 is een per saldo een toename van stikstof in die beschermde natuurgebieden niet meer toegestaan. De natuurvergunning voor Zuiderzee BV werd al voor die tijd verleend door de provincie Flevoland op grond van de PAS-stikstofregeling, maar was van meet af aan al omstreden. Daardoor was de vergunning nog niet definitief.


Vernietiging vergunning

Met de stikstofuitspraak in 2019 werd de PAS-regeling buiten werking gesteld en daarmee viel ook het fundament weg onder de vergunning van Zuiderzee BV. De Utrechtse rechtbank gaf het bedrijf nog de hoop dat de vergunning aan vernietiging kon ontsnappen.

Volgens de rechtbank hadden MOB en Vereniging Leefmilieu geen zienswijzen (bezwaren) ingediend in het begin van de bezwarenprocedure. Hun bezwaren werden daarom niet-ontvankelijk verklaard. MOB en Vereniging Leefmilieu gingen tegen dit oordeel in hoger beroep bij de Raad van State. En dat blijkt nu de doodsteek voor de natuurvergunning.


Europese Hof van Justitie

Het Europese Hof speelt daarin een belangrijke rol. Niet alleen oordeelde het hof dat de PAS-regeling in strijd is met Europese regels. Het oordeelde onlangs in het 'Varkens in Nood-arrest' ook dat bestuursrechters, zoals de Raad van State, bezwaarmakers niet meer bij de voordeur mogen tegenhouden. Ook al hebben ze in de bezwarenprocedure geen zienswijze ingediend.

De raad werd daarom verplicht om in hoger beroep de bezwaren van MOB en Vereniging Leefmilieu toch in behandeling te nemen. En toen die eenmaal 'binnen' waren, moest de raad ook oordelen dat de natuurvergunning van Zuiderzee BV was gebaseerd op de PAS-regeling en dus moest worden vernietigd.


Grote schoonmaak

De raad heeft na het ongeldig verklaren van de PAS-regeling grote schoonmaak gehouden onder PAS-natuurvergunningen. Met het 'Varkens in Nood-arrest' in de hand is de raad nu met een inhaalslag bezig om afgewezen bezwaarmakers toch toe te laten in rechtszaken. De regering werkt intussen aan noodwetgeving, zodat het aantal bezwaarmakers weer kan worden teruggedrongen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer