Drone telt bloemen en voorspelt aardbeienoogst

Het Belgische bedrijf Flanders Make ontwikkelt drones voor de landbouw. Door bij aardbeien de bloemen te tellen, is de opbrengst drie weken van te voren te voorspellen.

Drone+telt+bloemen+en+voorspelt+aardbeienoogst
© Flanders Made

Een drone kan volledig autonoom via camera's en sensoren vanuit de lucht objecten tellen. Zo ontwikkelde Flanders Make drones die automatisch de voorraad in een magazijn inventariseren. En een algoritme dat bijvoorbeeld het aantal bloemen kan tellen om een oogstvoorspelling te maken.

'Voor deze case hebben we luchtbeelden van doordragende aardbeigewassen verzameld', vertelt onderzoeker Rob Heylen van Flanders Make. 'Ons algoritme analyseert de beelden en telt het aantal vruchten en bloemen die zichtbaar zijn. Door tijdens ons onderzoek ook een manuele telling te doen, hebben we een foutenmarge kunnen vaststellen tussen het aantal digitaal herkende bloemen en het werkelijke aantal bloemen.'


Tekst gaat verder onder video.

Deze toepassing is ontstaan in samenwerking met het Proefcentrum Fruitteelt. Daar werden al manuele tellingen van aardbeibloemen gedaan om de oogstopbrengst van doordragende aardbeien over een termijn van drie weken te voorspellen. Dankzij de drone kan dat nu veel sneller.

Kunstmatige intelligentie

Een belangrijke factor voor een succesvolle acceptatie van nieuwe dronetoepassingen in de bedrijfswereld, is het gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze techniek stelt drones in staat volledig zelfstandig taken uit te voeren of verzameld beeldmateriaal razendsnel te analyseren.

Voor landbouwers is het bijvoorbeeld cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken. Dat is erg interessant om vooraf concrete afspraken te kunnen maken met afnemers. En om in te schatten hoeveel middelen er nodig zijn voor de oogstarbeid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer