Foodlab komt met creatieve oplossingen voor teeltondersteuning

Telers, ZLTO, Fruitport West-Brabant, Kunstloc Brabant, Rewin en diverse projectpartners keken afgelopen maanden samen naar de mogelijkheden om meer draagvlak te creëren voor teeltondersteunende voorzieningen. 'Daar is een aantal mooie ideeën uit voortgekomen', zegt aardbeienteler Mark van Aert uit het Brabantse Zundert.

Foodlab+komt+met+creatieve+oplossingen+voor+teeltondersteuning
© Jostijn Ligtvoet Fotografie

Deze maand kwam een groep aardbeientelers, toeleveranciers en ontwerpers voor een derde en voorlopig laatste keer samen in Foodlab tov. Dat is een ideeëngenerator die bedoeld is om te inspireren en met andere ogen naar teeltondersteunende voorzieningen (tov) te kijken.

'Er zijn verschillende ideeën aangedragen die toepasbaar zijn in de aardbeienteelt', zegt Mark van Aert. Zo is hij gecharmeerd van het idee van een wilgenhaag. Volgens ontwerper Christien Meindertsma bieden wilgentenen de mogelijkheid om zichtvriendelijke structuren te ontwerpen. Daarnaast spreekt de suggestie van ontwerper Fides Lapidaire tot de verbeelding van de aardbeienteler. De ontwerper wil het lijnen- en kleurenspel van de stelling meer in het zicht te brengen. 'Meestal zie je alleen folie en windschermen.'


Kassen op distributiecentra

Architect Jord den Hollander kwam met het voorstel om kassen op distributiecentra te plaatsen om de scheiding tussen stad en land te verzachten. Ontwerpers Lieke Frielink, Mitch van Veldhoven, Marnix van de Vijver en Rosa van der Kamp hebben als insteek het verhaal van de teelt beter uit te dragen. Dat kan bijvoorbeeld aan de buitenkant van de teeltondersteunende voorzieningen of bij verkoop van de producten aan de consument.

Ontwerpers kijken met hele andere ogen naar de wereld. Als je daarvoor openstaat, kunnen er mooie dingen uit voortkomen

Mark van Aert, aardbeienteler in Zundert

Van Aert teelt zo'n 16 hectare aardbeien in de vollegrond en 7 hectare in stellingen. Die stellingen zijn 2,5 tot 3,6 meter hoog en zijn zichtbaar vanaf de weg. De teler ziet een verschuiving van de vollegrondsteelt naar stellingteelt en de weerstand die dat oplevert. Gemeenten zijn bijvoorbeeld steeds minder geneigd een vergunning af te geven.


Risico's

'Enerzijds komt die verschuiving doordat de risico's op problemen steeds groter worden, bijvoorbeeld door weersextremen. Anderzijds betaalt de handel meer voor aardbeien vanuit de stellingteelt. Er komen daarom meer van dit soort stellages in het landschap te staan. In het Foodlab hebben we geprobeerd hiervoor oplossingen te bedenken en samenwerkingen aan te gaan', geeft Van Aert aan.

Dat is volgens hem gelukt. 'Over een jaar of twee wil ik de stelling aan de straat vervangen. Dan doe ik zeker een beroep op de contacten die ik heb gelegd.' Een van de andere deelnemende Foodlab-telers gaat al eerder aan de slag. Met een ontwerper bouwt die teler een nieuwe stelling die beter inpasbaar is in het landschap.


Ideeën delen

Binnen het project wordt gekeken hoe de gepresenteerde ideeën gedeeld kunnen worden met meer telers en wat een mogelijk vervolg kan zijn. Van Aert raadt andere telers aan om daaraan deel te nemen. Wel benadrukt hij dat een open vizier daarbij belangrijk is. 'Ontwerpers kijken met hele andere ogen naar de wereld. Als je daarvoor openstaat, kunnen er mooie dingen uit voortkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer