Nederlanders eten steeds meer aardbeien

De consumptie van aardbeien is in Nederland in de afgelopen drie jaar met ongeveer 30 procent gestegen tot 45 miljoen ton.

Nederlanders+eten+steeds+meer+aardbeien
© VidiPhoto

Tegenwoordig is het Nederlandse aardbeienseizoen veel langer dan een aantal jaren geleden. Voorheen werden Nederlandse aardbeien vooral gekocht in de maanden juni, juli en augustus. Nu is er vaak al volop aanbod in april en mei en wordt het seizoen verlengd tot in de herfst.

In berichtgeving over de aardbeienconsumptie meldt de NOS dat de productie van aardbeien de afgelopen tien jaar in Nederland bijna is verdubbeld tot 78 miljoen kilo in 2020. De omroep baseert zich onder meer op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat de productiestijging vooral voor rekening komt van uitbreiding van de teelt van aardbeien onder glas en in tunnels.Het totale productieareaal voor aardbeien is in Nederland al twintig jaar min of meer stabiel op 1.500 tot 1.600 hectare per jaar. Maar de bedekte teelt steeg vanaf 2010 van 285 hectare tot ruim 500 hectare in 2020. In de totale productie is het aandeel van aardbeien onder glas en plastic inmiddels meer dan 70 procent.


Nauwelijks meer export

In een reactie verklaart GroentenFruit Huis dat er nauwelijks meer export is van Nederlandse aardbeien, ondanks de hogere productie. Dit betekent dat de extra productie vooral in eigen land wordt geconsumeerd. Dat wordt bevestigd door consumentenonderzoek van onderzoeksbureau GfK. Daaruit blijkt dat de consumptie van aardbeien de afgelopen drie jaar toenam met 30 procent tot 45 miljoen ton.

GfK stelde in 2018 vast dat 71 procent van de huishoudens over het hele jaar weleens of regelmatig aardbeien kocht. In 2019 nam dit toe tot 77 procent en stegen de totale aankopen met maar liefst 25 procent. Afgelopen jaar is die stijgende lijn voortgezet. De grootste winst van de Nederlandse aardbeienconsumptie zit vooral in het voorjaar, meldt GroentenFruit Huis.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer