LLTB schat waterschade op honderden miljoenen euro's

Boeren en tuinders in Limburg hebben voor honderden miljoenen euro's schade geleden door de wateroverlast. Dat geeft LLTB-voorzitter Léon Faassen aan. 'Mais, bieten, aardappelen en grasland in de retentiegebieden zijn gewoon weg. Boeren moeten nieuw voer aankopen. Ze hebben daarnaast ook opruim- en loonwerkerskosten.'

LLTB+schat+waterschade+op+honderden+miljoenen+euro%27s
© Twan Wiermans

Op een oproep van LLTB om schade te melden, kwamen tot nu toe zo'n 170 reacties binnen. Er zijn agrarische bedrijven die individueel al miljoenen euro's schade hebben, laat Faassen weten.

Zo'n 4.000 tot 5.000 hectare retentiegebied met akkerbouwgewassen en grasland is overstroomd. 'Deze gewassen stonden er perfect op. Ze hebben goede regen gehad. Het grasland kun je niet meer gebruiken en moet worden afgevoerd. We weten niet wat in het Maaswater zit.'

Dat de teelt in deze gebieden vlakbij de rivier onder het ondernemersrisico valt, weerspreekt Faassen. 'Deze landbouwgebieden zijn als retentiegebied aangewezen vanuit algemeen belang. Boeren kunnen hiervoor niet het gelag betalen. Zij hebben hier nooit een vergoeding voor gehad. Zij zaten er al voordat deze gebieden werden aangewezen als retentiegebied en moeten er de kost kunnen blijven verdienen.'

Provinciale schaderegeling

Met de nieuwe Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn (VVD), MKB-Limburg en de Limburgse Werkgevers Vereniging overlegt de LLTB-voorzitter over een provinciale schaderegeling. 'Er zijn boeren die directe hulp nodig hebben, maar die geen liquiditeit hebben. Zij hebben bijvoorbeeld een nieuwe waterpomp nodig voor het vee. Dat kost algauw 5.000 euro. Zij moeten bij zo'n loket kunnen aankloppen.' Faassen verwacht volgende week uitsluitsel te krijgen over deze schaderegeling.

Faassen roept het Rijk op om meer duidelijkheid te verschaffen over de landelijke schaderegeling. 'Het Rijk heeft de wateroverlast in Limburg tot nationale ramp verklaard. Maar er is nog veel onzeker over de regeling. Boeren willen weten waar ze zich kunnen melden en wat wel en niet mogelijk is. De brede weersverzekering dekt de schade in retentiegebieden niet, omdat de verzekeraar geen overstromingsschade uitbetaalt. Je mag toch verwachten dat de overheid in tijden van nood met meer duidelijkheid over de landelijke regeling komt?'

• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer