Limburgse akkerbouwer: 'Vergoed ook buitendijkse schade'

Het Rijk moet ook boeren met buitendijkse waterschade compenseren. Daarop drong akkerbouwer, tuinder en vleesveehouder Wim van den Eertwegh uit het Limburgse Kessel dinsdag aan bij CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk. 'Wanneer dit niet gebeurt, dan zie ik het somber in voor de landbouw in het overstromingsgebied van de Maas.'

Limburgse+akkerbouwer%3A+%27Vergoed+ook+buitendijkse+schade%27
© Fotografie Twan Wiermans

Een derde van zijn gewassen, zo'n 53 hectare, is in een dag verloren gegaan, schat Wim van den Eertwegh in. Hij verwacht een totaalschade van rond de 450.000 euro. 'We hebben vier jaar moeten vechten tegen de droogte. De afgelopen week zagen de gewassen er mooi uit. Het had 50 millimeter geregend. De bieten, aardappelen en maisvelden zijn zaterdag ondergelopen.'

Op plekken stonden de gewassen 2 meter onder het water, geeft hij aan. 'Het is echt kansloos. Wanneer de haarwortels geen zuurstof krijgen, sterven de maisplanten af. De aardappelen hebben 20 uur onder water gestaan, toen was het ook klaar. Datzelfde geldt voor de bieten.'
Een onwerkelijke situatie, vindt de akkerbouwer. 'Het is niet Nederlands. En de verschillen zijn groot. Zondag kon ik het niet meer volhouden. Toen ben ik met de trekker door het water gereden. Terwijl ik dat deed, belde een collega een kilometer verderop dat hij aan het hooien was. Het was mooi hooiweer.'

Van den Eertwegh maakte vier keer eerder hoog water mee: 1993, 1995, 2000 en 2010. 'Toen hadden we hoge waterstanden in de winter, dat had geen gevolgen voor de oogst. Het stroomgebied van de Maas loopt bij wijze van spreken door onze achtertuin. Wij hebben de waterstanden goed in de gaten gehouden.'


Rijksvergoeding

De akkerbouwer heeft er bij het waterschap, gemeente en andere partijen op aangedrongen dat ook boeren in het buitendijkse gebied een vergoeding krijgen uit de rijksregeling. 'De regeling is krom. Alleen binnendijkse schade wordt vergoed. Na 1995 zijn hier dijken gekomen. Ons land werd voor een deel overstromingsgebied om woonwijken te beschermen. Wij snappen dat de Maas hiervoor de ruimte moet krijgen. Daar moet dan ook wel wat tegenover staan. Er worden honderden miljoenen euro's gestoken in dijkversterking, compenseer de boeren dan ook.'

Met Kamerlid Boswijk reed hij met de trekker door zijn natte percelen. 'Het kwam binnen bij hem. De media laten vooral beelden zien van drijvende auto's en caravans. Dat raakt de burgers. Wat buitendijks gebeurt, daar heeft niemand gevoel bij. Van financieel gezond, gaan wij naar de afgrond. Wij hopen dat de politiek wakker wordt geschud.'


Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer