Limburgse akkerbouwer neemt eerste waterschade op

Akkerbouwer Bert Merx in het Limburgse Vijlen neemt de eerste schade op nu het meeste water van zijn percelen is verdwenen. Hij schat in dat 10 procent van zijn aardappelen is aangetast. Maar de uiteindelijke schade kan pas over een tijdje worden opgemaakt.

Bert Merx staat bij zijn land dat vorige week binnen drie dagen enorm veel water te verwerken kreeg. 'Als je het omrekent, praat je over vijftien emmers water van 10 liter per vierkante meter. Dat is immens. Niet te bevatten. Maar gelukkig trekt het water nu snel weg en kan ik de balans een beetje opmaken.'

De Limburgse akkerbouwer trekt hier en daar een aardappelplant uit de grond om de schade te bekijken. 'Je ziet in delen van het perceel die lang onder water hebben gestaan dat de knollen zijn aangetast. Dat wordt niks meer. En als je kijkt bij de tarwe: die ligt zwaar plat. Het wordt nog wel een uitdaging om die goed te kunnen oogsten.'


Oplossing zoeken

De ene weerdeskundige praat over een natuurverschijnsel dat maar eens per honderd jaar plaatsvindt, de andere voorspelt dat wateroverlast zoals de afgelopen week in Limburg vaker zal voorkomen, door de klimaatveranderingen. Merx zoekt samen met collega's naar een oplossing.

'We hebben het bijvoorbeeld over boerenbuffers. Dat je dus in een beekdal ruimte creëert om water een tijdje vast te houden', legt de ondernemer uit. 'En ik denk ook dat natuurorganisaties eens moeten meedenken. Die zijn over het algemeen bang voor gebiedsvreemd water. Maar je ziet, het water komt toch! En ik denk dat het menselijke belang zwaarder weegt dan het natuurbelang.'


• Volg al onze berichtgeving over wateroverlast

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer