Vele neerslag zorgt voor zuurstofgebrek in suikerbieten

Door de lokaal flinke hoeveelheden regen, stagneert de groei op sommige bietenpercelen. Dit gaat gepaard met een bleekgroene tot gele verkleuring van het gewas. Veelal komt dit door een zuurstofgebrek, meldt het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt.

Vele+neerslag+zorgt+voor+zuurstofgebrek+in+suikerbieten
© IRS

Doordat de bodem bij hevige buien verzadigd kan raken, wordt zuurstof uit de poriën verdrongen en ontstaan zuurstofarme of zuurstofloze omstandigheden. De wortels, of een deel hiervan, kunnen zwart verkleuren. De opname van voedingsstoffen wordt hierdoor beperkt. De bleke loofkleur heeft veel weg van een stikstoftekort.

Het IRS heeft enkele keren proefvelden aangelegd op percelen waar de groei stagneerde na hevige neerslag. Een extra stikstofgift vanaf half juni leidde niet tot een hoger financieel resultaat, doordat het suikergehalte daalt en de hoeveelheid aminostikstof toeneemt. Het wortelgewicht wordt bovendien maar beperkt verhoogd. Hoe later in het seizoen wordt bijbemest, hoe meer de extra stikstof drukt op het suikergehalte en dus op de financiële opbrengst.

Naast bijbemesten heeft ook schoffelen doorgaans weinig effect. 'Zorgen voor een zo spoedig mogelijke afwatering is de beste manier om schade te beperken', adviseert het IRS.


• Volg al onze berichtgeving over wateroverlast

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer