CDA wil rampenregeling Rijk ook voor Noord-Brabant

Gedupeerden van waterschade buiten Limburg moeten ook aanspraak kunnen maken op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Dat stellen CDA-Tweede Kamerleden Derk Boswijk, Inge van Dijk en Mustafa Amhaouch.

CDA+wil+rampenregeling+Rijk+ook+voor+Noord%2DBrabant
© Fotografie Twan Wiermans

De CDA'ers hebben vragen gesteld aan staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en de ministers Carola Schouten van LNV, Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Volgens de Tweede Kamerleden is in ieder geval ook in Noord-Brabant waterschade ontstaan door ondergelopen landbouwgronden.

Het drietal wil bovendien weten wat er wel en niet wordt gedekt als de Wet tegemoetkoming schade bij rampen wordt toegekend. De CDA'ers vragen zich ook af in hoeverre er in de regeling onderscheid wordt gemaakt tussen binnendijkse en buitendijkse gronden.


'Klopt het dat deze boeren op dit moment op geen enkele manier hun oogstverlies kunnen verhalen? In hoeverre klopt het dat de weersverzekering de schade die door boeren is opgelopen niet dekt, doordat er in veel gebieden met schade nauwelijks regen is gevallen?', vroegen de politici.

Ook zijn de Tweede Kamerleden benieuwd in hoeverre de ministers en staatssecretaris bereid zijn met banken in gesprek te gaan, zodat krediet snel beschikbaar komt. Of in hoeverre ze samen met de Belgische en Duitse overheid een inspanning willen leveren om een beroep te doen op het Europese Solidariteitsfonds.


De christendemocraten stellen bovendien vragen over hoe het Rijk omgaat met de mestboekhouding bij bedrijven waar de mestkelders zijn volgelopen. En ze willen weten wat voor gevolgen het overstromen van gewassen met vies rivierwater heeft voor de voedselveiligheid.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer