Schouten: 'Geen extra ruimte om fosfaatknelgevallen op te lossen'

Landbouwminister Carola Schouten ziet geen mogelijkheden om meer 'knelgevallen' van het fosfaatrechtenstelsel een ontheffing te verlenen van de Meststoffenwet. Het gaat om bedrijven die investeringen deden, maar die door invoering van het fosfaatrechtenstelsel op 2 juli 2015 niet meer (volledig) konden benutten.

Schouten%3A+%27Geen+extra+ruimte+om+fosfaatknelgevallen+op+te+lossen%27
© Persbureau Noordoost

Dat heeft Schouten de Tweede Kamer laten weten als antwoord op Kamervragen van Derk Boswijk (CDA) en Roelof Bisschop (SGP). De Kamer debatteert donderdag over het fosfaatrechtenstelsel. De Kamerleden wilden vooraf weten of er wellicht toch mogelijkheden zijn om ondernemers tegemoet te komen die door invoering van het fosfaatrechtenstelsel in financiële problemen kwamen. Ze wijzen erop dat de fosfaatproductie in Nederland van de melkveesector ver onder het productieplafond ligt.

Volgens Schouten zijn er zeer beperkte mogelijkheden om knelgevallen te helpen, omdat anders een extra generieke korting geldt voor alle niet-grondgebonden bedrijven. Nieuwe categorieën ondernemers helpen is daardoor niet aan de orde, volgens haar. Al in 2017 stelde de commissie knelgevallen fosfaatrechten vast dat er grote verschillen zijn in oorzaken van de financiële problemen. Daardoor zijn bedrijven niet 'als groep af te bakenen'. Dat is volgens de minister wel belangrijk, om geen hoge generieke korting te veroorzaken.


Bijzondere omstandigheden

In de loop van de tijd is door middel van rechtszaken gebleken dat slechts een klein aantal bedrijven in aanmerking is gekomen voor ontheffing. Daar lagen dan altijd 'bijzondere omstandigheden' aan ten grondslag. Naast de nadelige gevolgen van een 'generieke korting' op fosfaatrechten voor de sector, is er voor de minister ook een andere reden om geen verdere ontheffingen te verlenen.

Uit de meest actuele CBS-prognose blijkt dat de melkveehouderij onder het sectorplafond voor fosfaat produceert, maar stikstof zit er boven. 'Zoals aangegeven is de overschrijding van het sectorale stikstofplafond door de Nederlandse melkveestapel een blijvend punt van zorg dat de sector zich aan dient te trekken en waar ik de sector ook op aanspreek', schrijft Schouten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer