Wil Meulenbroeks: 'Stikstofplafond nog opgave melkveehouderij'

De melkveehouderij zat in 2020 weer boven het sectorplafond voor stikstofuitscheiding. 'Daar ligt een opgave. Maar die mag niet leiden tot extra kosten en knellende detailregelgeving,' stelt LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Wil Meulenbroeks.

Wil+Meulenbroeks%3A+%27Stikstofplafond+nog+opgave+melkveehouderij%27
© Foto Van den Oetelaar

Vorige week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de voorlopige cijfers over de stikstof- en fosfaatuitstoot door de Nederlandse veehouderij. Daaruit bleek dat de totale uitscheiding van stikstof en fosfaat via dierlijk mest vorig jaar opnieuw onder de afgesproken plafonds lag.

Het sectorale deelplafond voor stikstofuitscheiding door melkvee werd wel overschreden. Landbouwminister Carola Schouten roept sectorpartijen daarom op om voortvarend maatregelen te treffen. 'Daar ligt een opgave voor de melkveehouderij. Voor ons is het belangrijk dat dit niet leidt tot extra kosten en knellende detailregelgeving,' vindt Meulenbroeks.

20 procent afroming

Naar aanleiding van de publicatie van de stikstof- en fosfaatcijfers kondigde Schouten aan het afromingspercentage bij de handel in fosfaatrechten voorlopig op 20 procent te houden. Daarmee wordt immers ook op de stikstofexcretie gestuurd. Ze negeert daarmee een amendement van de Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) om de tijdelijke verhoging van 20 procent weer naar 10 procent te verlagen zodra het aantal fosfaatrechten onder het plafond ligt.

Schouten vindt dat er nog te veel onzekerheden zijn om een verlaging te rechtvaardigen. Er lopen nog ruim zeshonderd bezwaarschriften over de toegekende fosfaatrechten. Daardoor moeten misschien nog extra fosfaatrechten worden uitgegeven. Daarnaast kunnen er door handel in fosfaatrechten vanuit de vleesveehouderij rechten naar de melkveehouderij gaan.

Meulenbroeks vindt de afroming van 20 procent voor nu acceptabel, zeker gezien de overschrijding van het sectorale stikstofplafond. Voorwaarde voor hem is wel dat de rechten geparkeerd worden in een fosfaatbank zodra het sectorplafond is bereikt. 'In overleg hierover met LNV en andere sectorpartijen is ingestemd met de 20 procent afroming. Het alternatief, een generieke korting was namelijk voor niemand acceptabel'.

De vakgroepvoorzitter benadrukt dat de fosfaatrechten tijdelijk worden geparkeerd. 'Er is geen sprake van dat deze komen te vervallen.'

Wel vindt LTO Melkveehouderij dat het ook tijd wordt dat de afromingsvrije lease geregeld moet worden. Daarbij vindt de vakgroep dat afroming met een absoluut getal van 100 kilo niet past bij de praktijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer