Larense boeren onderzoeken omzetten biogas in waterstof

Twaalf boerenbedrijven in het Gelderse Laren onderzoeken de mogelijkheid om biogas afkomstig uit rundveemest om te zetten in waterstof. Er is een haalbaarheidsstudie gestart om te onderzoeken of een aantal mono-mestvergisters aangesloten kunnen worden op het plasmalyseproces, wat in Duitsland is ontwikkeld.

Larense+boeren+onderzoeken+omzetten+biogas+in+waterstof
© Koos v.d. Spek

In het plasmalyseproces ontstaat naast waterstof ook vast koolstof, dat bruikbaar is in de industrie. Deze koppeling is in Nederland nog nergens toegepast. Het bijzondere aan het plasmalyseproces is dat door de vorming van vast koolstof er extra veel emissie van koolstofdioxide, CO2, wordt vermeden en er dus negatieve CO2- emissie ontstaat.

Het idee ontstond vanuit het project 'Aardgasvrij Laren', waar ook LTO Noord-afdeling Achterhoek Noord bij is betrokken. Veel boeren in het gebied hebben een SDE-beschikking om schuurdaken vol te leggen met zonnepanelen. De plaatsing daarvan verloopt echter stroef, omdat er op het elektriciteitsnetwerk geen ruimte is voor de opgewekte stroom. Als de boeren die energie kwijt kunnen aan de waterstoffabriek, is het ineens wel zinvol voor ze om zonnepanelen op daken te leggen.


Stikfstofverbindingen

Het snel opvangen van mest voor biogas zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen en stikstofverbindingen. Het onderzoeksproject kost naar schatting 30.000 euro. Gemeente Lochem draagt 20.000 euro bij, de overige 10.000 euro komt uit het LTO Noord Innovatiefonds.

Afdelingsvoorzitter Robbert Haijtink van LTO Noord Achterhoek Noord: 'Er zijn nog veel dingen uit te zoeken. Waar kunnen we naartoe met de waterstof, welke afnemers kunnen we bedienen en is de koolstof ook als bodemverbeteraar te gebruiken? Het is een mooie samenwerking met LochemEnergie en lokale belangenvereniging Wakker Laorne, echte boer-burgerverbinding.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer