'Voor glastuinbouw is waterstof nog toekomstmuziek'

De Nederlandse glastuinbouw wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Groene waterstof is daarbij nog nauwelijks in beeld geweest. Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland ziet wel mogelijkheden in het Nationaal Waterstofprogramma, dat in 2022 van start gaat.

%27Voor+glastuinbouw+is+waterstof+nog+toekomstmuziek%27
© Glastuinbouw Nederland

Waarom heeft waterstof zo lang geen aandacht gekregen?

'Als glastuinbouw zijn wij niet in de lead bij de ontwikkeling en productie van waterstof. De grote industrieën hebben wel plannen voor het duurzaam winnen van waterstof, maar het is nog moeilijk om een tijdpad te schetsen voor de beschikbaarheid daarvan voor de glastuinbouw.'


Wat maakt dat moeilijk?

'Voor de productie van waterstof zijn nu vaak nog fossiele brandstoffen nodig, dus moet de industrie eerst inzetten op duurzame productietechnologieën. Bedrijven als Tata Steel en kunstmestproducent Yara zullen daar de komende jaren ongetwijfeld grote stappen in zetten. Verder is het wenselijk dat zij samen met de overheid kijken naar wet- en regelgeving en de benodigde infrastructuur.'


Hoe zit het met de haalbaarheid?

'Wij vragen ons af hoe groot het energieverlies is als je eerst zonne- en windenergie omzet in elektriciteit en daarmee via hydrolyse waterstof maakt. Het lijkt ons goed als experts eerst nog eens het rendement na zoveel processtappen gaan berekenen.'


Wat betekenen deze onzekerheden voor de plannen?

'Voor het convenant waarin Glastuinbouw Nederland de afspraken over de energietransitie tot 2030 gaat vastleggen, is waterstof naar ons idee nog te veel toekomstmuziek. De focus ligt momenteel bij andere duurzame warmtebronnen, all-electric en de betaalbaarheid van externe CO2. We zullen ons wel gaan oriënteren op technologieën die interessant kunnen zijn.'


Aan welke technologieën denkt u?

'Gasunie New Energy en SCW Systems experimenteren bijvoorbeeld in Alkmaar met superkritische watervergassing, die natte reststromen zoals mest, groenafval en rioolslib kan omzetten in onder andere waterstof en CO2. En machinefabriek Jenbacher heeft met energieleverancier Innio WKK's ontwikkeld die deels of volledig op waterstof kunnen draaien.'


Hoe komt de glastuinbouw in de toekomst aan voldoende CO2?

'Dat blijft een ingewikkelde puzzel. In samenwerking met onder andere de overheid, OCAP en afvalenergiebedrijven proberen we de levering van voldoende externe CO2 te garanderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer