Waterstof kans voor boeren

Waterstof kan in de agrarische sector een belangrijke rol spelen bij het mogelijk maken van de verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel. Twee agrarische bedrijven in Zuid-Holland zijn voorlopers.

Waterstof+kans+voor+boeren
© Dirk Hol

Akkerbouw- en bloembollenbedrijf Dogterom op Goeree-Overflakkee en akkerbouwbedrijf Van den Hoek in de Hoeksche Waard zijn twee jaar geleden zelf een onderzoek gestart naar de verduurzaming van het landbouwbedrijf met de inzet van waterstof. Hierbij zijn verschillende innovaties onder de loep genomen.

De twee agrarische bedrijven kijken naar windenergie met vliegers, mobiele zonnepanelen voor waterstofproductie, het bevorderen van de biodiversiteit en bodemkwaliteit, een optimale inzet van restwarmte en de inzet van waterstoftrekkers. Alleen de businesscase van lokaal geproduceerde groene waterstof is nog niet rendabel.


Woningen verwarmen

De Zuid-Hollandse initiatiefnemers op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard hebben vergaande plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. Waterstof is te gebruiken voor het verwarmen van woningen en als brandstof voor trekkers.

Belangenbehartigingsorganisatie LTO Noord en de beide gemeenten werken mee aan de realisatie van de plannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer