Waterstoffabriek nieuwe kans glastuinbouw Emmen
De plannen voor een waterstoffabriek op het GZI-terrein in Emmen zijn een opsteker voor de glastuinbouwlocaties Klazienaveen en Erica. De tuinders kunnen wellicht in de toekomst de productiewarmte afnemen of zelfs pure waterstof verstoken in hun WKK-installaties.

Het project in Zuidoost-Drenthe is koploper in Nederland en biedt een kans om de kassen van het aardgas af te krijgen en de stap naar waterstof versneld te maken. Dat zeggen studenten van de deeltijdopleiding Milieukunde aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Ze hebben onderzocht hoe het kassengebied Erica/Klazienaveen duurzaam is te maken om het gebied zo een nieuwe impuls te geven.
'We willen graag meewerken aan een dergelijke ontwikkeling', reageert regiovoorzitter Cees Ruhé van Glastuinbouw Nederland. 'Bij de productie van waterstof komt restwarmte vrij die wij kunnen afnemen of we gebruiken waterstof als brandstof in onze ketels.'
Ruhé verwacht niet dat het van de ene op de andere dag is gerealiseerd. 'Waterstof is nog een duur product. Maar er wordt een boel ontwikkelingsgeld in gestoken en wij kunnen zulke duurzame energiebronnen goed gebruiken om een fossielvrije glastuinbouw te creëren. De tuinbouw kan zelf ook bijdragen door warmte uit waterstof te bufferen.'
Plantengroei
Aangezien bij waterstofverbranding geen CO2 vrijkomt die voor plantengroei wel nodig is, biedt dit kansen voor CO2-afvang bij bedrijven in de omgeving. Industrieën als Cabot in Klazienaveen en Heembeton in Veenoord kunnen hierdoor jaarlijks miljoenen aan CO2-heffingen besparen, stellen de onderzoekers. Ruhé denkt dat ook biovergisters een rol kunnen spelen.
Naast de plannen voor waterstof als duurzame energiebron loopt er bij Emmen ook een project voor de winning van aardwarmte uit voormalige gasputten. Mede-initiatiefnemer Tulip Energy heeft inmiddels de toezegging binnen dat zij in aanmerking komt voor subsidie in het kader van SDE+. Het wachten is nog op toestemming van de toezichthouder op de mijnbouw.
Grote afnemer
De waterstoffabriek in Emmen is goed voor een mogelijke capaciteit van 100 tot 250 megawatt aan groene waterstof in 2030. De glastuinbouw bij Emmen kan een grote afnemer worden van deze groen geproduceerde waterstof, verwachten de onderzoekers. 'Hiermee dragen ze bij aan een robuuste ontwikkeling van de groene waterstoffabriek.' Naast de glastuinbouw zijn er afnemers in het transport, voor (blok)verwarming van gebouwen en woningen en voor de opwekking van elektriciteit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T7.230 AutoCommand
2016, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7618 Dyna-6 EFF
2015, € 59.500
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
-
Claas Volto 1050 T
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Lid Raad van Toezicht
HAS Hogeschool - 's-Hertogenbosch
wetenschappelijk beoordelaar (Residuen)
CTGB - Ede
Vertegenwoordiger Pootgoed
Schaap Holland B.V. - NL
Bestuursvoorzitter
FPG - Ede
Beleidsmedewerker
CTGB - Ede
Weer
-
Maandag15° / 6°20 %
-
Dinsdag18° / 6°40 %
-
Woensdag20° / 6°20 %