Waterstoffabriek nieuwe kans glastuinbouw Emmen

De plannen voor een waterstoffabriek op het GZI-terrein in Emmen zijn een opsteker voor de glastuinbouwlocaties Klazienaveen en Erica. De tuinders kunnen wellicht in de toekomst de productiewarmte afnemen of zelfs pure waterstof verstoken in hun WKK-installaties.

Waterstoffabriek+nieuwe+kans+glastuinbouw+Emmen
© Vidiphoto

Het project in Zuidoost-Drenthe is koploper in Nederland en biedt een kans om de kassen van het aardgas af te krijgen en de stap naar waterstof versneld te maken. Dat zeggen studenten van de deeltijdopleiding Milieukunde aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Ze hebben onderzocht hoe het kassengebied Erica/Klazienaveen duurzaam is te maken om het gebied zo een nieuwe impuls te geven.

'We willen graag meewerken aan een dergelijke ontwikkeling', reageert regiovoorzitter Cees Ruhé van Glastuinbouw Nederland. 'Bij de productie van waterstof komt restwarmte vrij die wij kunnen afnemen of we gebruiken waterstof als brandstof in onze ketels.'

Ruhé verwacht niet dat het van de ene op de andere dag is gerealiseerd. 'Waterstof is nog een duur product. Maar er wordt een boel ontwikkelingsgeld in gestoken en wij kunnen zulke duurzame energiebronnen goed gebruiken om een fossielvrije glastuinbouw te creëren. De tuinbouw kan zelf ook bijdragen door warmte uit waterstof te bufferen.'


Plantengroei

Aangezien bij waterstofverbranding geen CO2 vrijkomt die voor plantengroei wel nodig is, biedt dit kansen voor CO2-afvang bij bedrijven in de omgeving. Industrieën als Cabot in Klazienaveen en Heembeton in Veenoord kunnen hierdoor jaarlijks miljoenen aan CO2-heffingen besparen, stellen de onderzoekers. Ruhé denkt dat ook biovergisters een rol kunnen spelen.

Naast de plannen voor waterstof als duurzame energiebron loopt er bij Emmen ook een project voor de winning van aardwarmte uit voormalige gasputten. Mede-initiatiefnemer Tulip Energy heeft inmiddels de toezegging binnen dat zij in aanmerking komt voor subsidie in het kader van SDE+. Het wachten is nog op toestemming van de toezichthouder op de mijnbouw.


Grote afnemer

De waterstoffabriek in Emmen is goed voor een mogelijke capaciteit van 100 tot 250 megawatt aan groene waterstof in 2030. De glastuinbouw bij Emmen kan een grote afnemer worden van deze groen geproduceerde waterstof, verwachten de onderzoekers. 'Hiermee dragen ze bij aan een robuuste ontwikkeling van de groene waterstoffabriek.' Naast de glastuinbouw zijn er afnemers in het transport, voor (blok)verwarming van gebouwen en woningen en voor de opwekking van elektriciteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer