FrieslandCampina heeft eerste truck op waterstof

Naast 'melk, de witte motor' heeft FrieslandCampina sinds vandaag ook 'waterstof, de kleurloze motor'. De zuivelcoöperatie heeft de eerste melkwagen op waterstof in gebruik genomen. Deze wordt in de regio Groningen ingezet, omdat hier kan worden getankt. Ook elders wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de inzet van waterstoftrucks.

FrieslandCampina+heeft+eerste+truck+op+waterstof
© Eigen Foto

Hans Wieleman, manager Milk Logistics bij Royal FrieslandCampina: 'Ruim vijf jaar geleden is FrieslandCampina gestart met het gebruik van 'liquid natural gas' als schonere brandstof voor de melkwagens en hebben we pompstations in heel Nederland gestimuleerd om deze brandstof te leveren. Met succes. Nu proberen we hetzelfde met waterstof mogelijk te maken, in nauwe samenwerking met producent Hyzon en vervoerder Transport Groep Noord.'

In het duurzaamheidsprogramma 'Nourishing a better planet' stelt FrieslandCampina een aantal ambitieuze doelen, onder meer om in 2050 CO2-neutraal te produceren. Als tussenstap wil het zuivelbedrijf de broeikasgasuitstoot in 2030 met ruim een derde verminderen. De continue verduurzaming in het transport is hier een belangrijk onderdeel van. De CO2-uitstoot van de melkwagens nam van 2010-2020 per gemaakte kilometer af met 18,1 procent.

De afname is gerealiseerd door verschillende initiatieven. Een daarvan is het elektrisch pompen bij het inladen van de melk op het erf, door gebruik te maken van groene stroom opgewekt door leden-melkveehouders of door de zonnecellen op de melkwagens. Met de eerste melkwagen rijdend op waterstof wordt volgens FrieslandCampina een volgende stap gezet in het gebruik van schonere brandstoffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer