Eerste waterstoftrekker verkocht aan Stadsboerderij Almere

Stadsboerderij Almere is het eerste bedrijf in Nederland dat een elektrisch aangedreven trekker met een waterstofrange-extender heeft gekocht. De trekker is verkocht door H2Trac uit Arnhem.

Eerste+waterstoftrekker+verkocht+aan+Stadsboerderij+Almere
© H2Trac

De EOX-175 is de eerste elektrische trekker met een waterstofstack als energiebron. De EOX-175 heeft bijzondere eigenschappen, zoals een variabele spoorbreedte, gps-sturing en vierwielaandrijving.

Voor agrarisch ondernemers biedt een elektrische trekker veel voordelen, zeker als waterstof de energiebron is. Geen CO2-uitstoot, geen stikstof, een veel efficiëntere en krachtigere aandrijflijn met minder slijtage en minder onderhoud.


Landbouw schoner

De EOX-175 is ontworpen als elektrisch aangedreven trekker. Het is een eigen concept van H2Trac, ontwikkeld met zeven Nederlandse akkerbouwers. De achterliggende gedachte is dat landbouw schoner en beter kan, als je respect hebt voor de bodem.

Door het gebruik van gps en vaste rijpaden wordt de trekkracht beter over de bodem verdeeld. Zo raakt de bodem minder verdicht en blijft deze dus gezonder. Vier sturende wielen maken de EOX extra wendbaar. De elektrische trekker kan uiteindelijk ook autonoom rijden.


Stadsboerderij Almere is een groot en modern biodynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. De graasgebieden en akkers liggen verspreid in en rond Almere. Eigenaren Tom Saat en Tineke van den Berg beheren de groene ruimte op milieuvriendelijke wijze en verzorgen activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek over 'de waarde van de aarde'.

Stadsboer Tom Saat: 'Een waterstofaangedreven trekker past precies in de plannen die wij hebben met onze stadsboerderij. Wij willen zelfvoorzienend zijn. Ons bedrijf is een kringloopbedrijf. Zo schoon en zuiver mogelijk. Een grote systeemfout is het dieselverbruik. Waterstof staat al jaren op onze verlanglijst, maar niemand kon het realiseren. Wij zijn dan ook blij dat we de eerste in Nederland zijn met deze innovatieve waterstoftrekker.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer