Overijssel: hoeveelheid regenwormen geen graadmeter bodemgezondheid

Op basis van het aantal en de diversiteit van regenwormen is geen oordeel te vellen over de stand van het bodemleven. Dat stelt het provinciebestuur van Overijssel in reactie op Statenvragen van de PvdA.

Overijssel%3A+hoeveelheid+regenwormen+geen+graadmeter+bodemgezondheid
© Han Reindsen

Die PvdA maakt zich zorgen over de toestand van de Overijsselse bodem, die te weinig variatie zou bevatten aan regenwormen. Ook zouden er te weinig regenwormen zijn. Volgens Gedeputeerde Staten (GS) varieert het aantal wormen van nature per bodemtype en is daarom niet direct te stellen dat de provincie matig scoort op bodemgezondheid.

GS wil ook niet de focus leggen op het aantal en de diversiteit van regenwormen als het gaat om de aanpak voor een gezond bodemleven. 'We hanteren als provincie hierbij een betere scope. Het college is zich bewust van het toenemende belang om onze bodems gezond te houden en het bodemleven daar waar nodig de kans te geven zich te herstellen en te groeien. We merken dat zowel vanuit de natuursector als de landbouwsector hier een gezamenlijk belang zit.'

Het provinciebestuur geeft aan dat er op verschillende manieren betrokkenheid is bij projecten die gericht zijn op het monitoren en bevorderen van het bodemleven. Zo worden de proeftuinen 'Twents Meetnet Bodem' en 'Sensorisch landschap: Meten bodemvitaliteit' ondersteund, twee initiatieven vanuit Mineral Valley Twente. Ook wordt de doorontwikkeling van meetinstrumenten actief gevolgd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer