Onderzoeker UU: 'Melksysteem niet bepalend voor antibioticagebruik'

Het gebruik van een automatisch melksysteem leidt niet tot een verminderde gezondheid of meer gebruik van antibiotica ten opzichte van de conventionele melkmachine. Het hangt vooral samen met de houding van de veehouder, stelt onderzoeker Zhaoju Deng, die hoopt op 15 juli aan de Universiteit Utrecht (UU) te promoveren.

Onderzoeker+UU%3A+%27Melksysteem+niet+bepalend+voor+antibioticagebruik%27
© Johan Wissink

Volgens Deng maakt het toegenomen gebruik van automatische melksystemen in combinatie met moderne sensor- en bigdatatechnologieën een wereldwijde transformatie mogelijk van mastitismanagement bij melkvee.

De onderzoeker signaleert dat de meeste risicofactoren voor het melkvee op bedrijven met een melkrobot dezelfde zijn als bij bedrijven met een conventionele melkmachine. Maar het gebruik van een automatisch melksysteem vraagt specifieke aandacht voor omgevingsgebonden mastitis. De hygiëne van de melkkoeien en de melkmachine zijn nog meer van belang, vanwege de infectiedruk van ziekteverwekkers in de omgeving. Aan de andere kant lijken de risico's op overdracht van koegebonden ziekteverwekkers lager bij het het gebruik van een melkrobot.


Mastitismanagement optimaliseren

De onderzoeker ziet kansen voor het gebruik van geautomatiseerde mastitisindicatoren om mastitismanagement in de rundveehouderij te optimaliseren. Hij paste statistische en epidemiologische modelleringsmethoden toe om dat te onderbouwen. Het gebruik van sensoren kan de veehouder volgens Deng helpen bij preventief mastitismanagement en het nemen van beslissingen over de inzet van antibiotica.

'Moderne sensortechnologie biedt veel mogelijkheden om te helpen mastitis te beheersen en geeft nieuwe inzichten in de infectiedynamiek van mastitis bij melkkoeien', besluit Deng.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer