Zorgen om stagnatie daling antbioticagebruik België

De daling van het antibioticagebruik in België stagneert. Dit laten de meest recente cijfers zien. Daarbij stijgt het gebruik van sommige kritische antibiotica. Amcra, het Belgische kenniscentrum voor verantwoord antibioticagebruik, maakt zich zorgen.

Zorgen+om+stagnatie+daling+antbioticagebruik+Belgi%C3%AB
© Twan Wiermans

Het totale antibioticagebruik bij kalveren, pluimvee en varkens ligt in 2020 net iets hoger dan in 2019. Het gebruik bij varkens is met 101,7 ton het hoogste van de diersectoren, maar in 2020 wel licht gedaald ten opzichte van 2019. Dat komt met name doordat de dalende lijn van het aantal bedrijven dat antibiotica inzet, doorzet. In 2020 gebruikte 76,1 procent van de varkensbedrijven antibiotica.

Bij kalveren is het antibioticagebruik gelijk gebleven. Ook het aantal bedrijven dat antibiotica inzet verandert niet of nauwelijks. Het aandeel kalverbedrijven dat antibiotica gebruikt is in 2020 97,7 procent. Bij pluimvee is het aantal bedrijven dat antibiotica inzet gelijk gebleven op 71,7 procent. Het totale gebruik is met bijna 10 procent gestegen naar 24,8 ton.


Stijging bij fluoroquinolonen

Amcra maakt zich met name zorgen om de stijgende lijn bij de inzet van fluoroquinolonen bij het pluimvee. Het aandeel bedrijven dat deze antibiotica inzet is gestegen naar 16,4 procent. De hoeveelheid is hierdoor ook gestegen. Bij kalveren en varkens zijn deze antibiotica nauwelijks in gebruik.

Ook het nog steeds hoge gebruik van colistine vindt Amcra zorgwekkend. Bij varkens gebruikt nog 23,5 procent van de bedrijven colistine, een lichte daling ten opzichte van de 26,2 procent vorig jaar. Bij kalveren is er een stijging van 6,2 procent in 2019 naar 7,1 procent van de bedrijven dit jaar. Bij pluimvee is er wel een flinke daling van 39,2 procent in 2019 naar 18 procent in 2020.

Een verdere flinke daling van het gebruik zal nodig zijn, omdat de Europese Unie colistine heeft aangewezen als belangrijk voor humaan gebruik.


Hoge dosis zinkoxide

Bij varkens is een hoge dosis zinkoxide nog steeds geregeld in gebruik. In 2020 was dit bij 9,3 procent van alle varkensbedrijven het geval. Een daling met ruim 3 procent ten opzichte van 2019.

Colistine en zinkoxide worden vrijwel uitsluitend ingezet bij gespeende biggen. Dat is ook te zien aan de cijfers. Bij de gespeende biggen gebruikt 57,6 procent van de bedrijven colistine en/of zinkoxide. Op de meeste bedrijven (31,9 procent) is dat colistine, 12,5 procent van de bedrijven gebruikt alleen zinkoxide en 13,1 procent gebruikt beide.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer