Geitensector aan de slag met antibiotica

Geitenhouders met 25 of meer geiten en hun dierenartsen moeten vanaf 1 april 2021 het antibioticagebruik registreren. Het gaat om dieren die bestemd zijn voor de fokkerij of de productie van melk en vlees.

Geitensector+aan+de+slag+met+antibiotica
© Johan Wissink

Die groep geitenhouders mag vanaf die datum onder voorwaarden zelf antibiotica op voorraad hebben. Verder moet er een bedrijfsgezondheidsplan en een bedrijfsbehandelplan worden opgesteld. De overheid wil naar een verantwoord antibioticagebruik toe, waarbij antibiotica enkel wordt ingezet wanneer dit echt nodig is. Dit moet antibioticaresistentie, een risico voor de dier- en menselijke gezondheid, tegengaan.

Voor houders van bijvoorbeeld varkens, runderen en pluimvee is het registeren van het antibioticagebruik alweer een aantal jaar verplicht. Daar leidde die registratie tot meer bewustwording onder veehouders en het verlagen van het antibioticagebruik.


Databank

Bij een behandeling met antibiotica moeten geitenhouders de gegevens over de diersoort en de aantallen dieren melden in een aangewezen databank: het Platform Melkgeitenhouderij en IKB Nederland. Geitenhouders kunnen zelf kiezen bij welke van deze twee zij hun gegevens invoeren. Zij moeten hierbij wel de databank machtigen, zodat die de diergegevens uit het I&R-systeem kan halen. Mocht een dierenarts een geneesmiddel hebben afgeleverd of toegediend, dan moeten die gegevens ook worden gemeld in de databank.

Platform Melkgeitenhouderij heeft met de database Medigeit een link met de Duurzame Geitenzuivelketen. Zo konden geitenhouders al punten scoren in het kader van deze keten, wanneer ze zich voor deze database hadden aangemeld. In de toekomst zouden ze bij een verantwoord antibioticagebruik mogelijk punten kunnen scoren.


Bedrijfsbehandelplan

Verder moeten de geitenhouders samen met de vaste dierenarts een bedrijfsbehandelplan (BBP) en bedrijfsgezondheidsplan (BGP) opstellen. Door deze planmatige aanpak wordt de antibiotica op een verantwoorde manier ingezet.

Deze plannen zijn ook een vereiste om als geitenhouder zelf antibiotica in huis te hebben. Ook moet de dierenarts jaarlijks deze plannen, samen met de gezondheidssituatie op het bedrijf, evalueren en wordt het bedrijf iedere drie maanden bezocht. Van dit bedrijfsbezoek maakt de dierenarts een verslag.


LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij

Voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij is blij dat de sector aan de slag gaat met antibiotica. 'Ik merkte vanuit de maatschappij veel vraag naar hoe het er in onze sector voorstaat. Door dit nu te meten, hebben we dit in beeld en kunnen we ook aan een verantwoorder antibioticagebruik werken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer