Daling antibioticagebruik QS-deelnemers vlakt af

De daling van het antibioticagebruik bij deelnemers aan het Duitse QS-systeem vlakt af. Alleen bij de varkens was er nog een afname zichtbaar, waar het gebruik bij pluimvee steeg.

Daling+antibioticagebruik+QS%2Ddeelnemers+vlakt+af
© Twan Wiermans

Qualität und Sicherheit (QS) is een Duitse standaard en regelt de kwaliteitsborging van de productie van met name vleesproducten. Die borging loopt van producent tot eindverbruiker. Sinds de start van het monitoren van het antibioticagebruik binnen dit QS-systeem in 2014 daalde het gebruik 35,5 procent. Duitse en Nederlandse varkenshouders zorgen vooral voor deze vermindering.

Bij deze veehouders daalde het gebruik 43 procent, maar die afname vlakt wel af. Het gebruik vertoonde in 2019 zelfs een lichte stijging, waarna het in 2020 weer licht daalde. Die afname is echter veel minder dan in de beginjaren van de QS-antibioticamonitoring.

Bij het pluimvee (vleeskuikens en kalkoenen) blijft het antibioticagebruik na een aanvankelijke daling al jaren ongeveer op hetzelfde niveau. Na een kleine daling in 2019 was er in 2020 weer sprake van een stijging. Met name de vleeskuikens zijn hiervoor verantwoordelijk.


Vleeskalveren en -runderen

Bij de vleeskalveren en -runderen is het antibioticagebruik sinds de start van de monitoring niet of nauwelijks gewijzigd. Het gebruik van kritische antibiotica vertoont wel een duidelijk dalende lijn. Het gebruik van cefalosporinen bij met name pluimvee was al laag en is met nog eens 50 procent verminderd.

Het gebruik van cefalosporinen is sinds de start van de monitoring in 2014 met de helft gedaald. Voor colistine, dat met name bij de varkens wordt ingezet, geldt een daling van 33 procent ten opzichte van de start van het QS-systeem.


Data koppelen

Om het gebruik van antibiotica verder te verminderen, gaat QS verschillende data koppelen. Door bijvoorbeeld slachtdata en de cijfers over het antibioticagebruik te koppelen, hoopt QS tot nieuwe inzichten te komen. Daarnaast lopen er onderzoekstrajecten die tot een lager gebruik moeten leiden.

Naast varkens, vleeskuikens, kalkoenen en vleeskalveren en -runderen zijn er de afgelopen jaren ook andere sectoren opgenomen in de QS-monitoring. Dat zijn onder andere de vleeskuiken- en kalkoenouderdieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer