Kalkoensector boekt grootste daling in antibioticagebruik

De kalkoensector boekte vorig jaar met 57 procent de grootste daling in het antibioticagebruik, blijkt uit een rapport dat is opgesteld door de Gezondheidsdienst voor Dieren. Bij de leghennen en moederdieren vleeskuikens is er een (lichte) stijging te zien. En bij vleeskuikens, (groot)moederdieren leghennen en opfok(groot)moederdieren daalt het gebruik.

Kalkoensector+boekt+grootste+daling+in+antibioticagebruik
© Grutto

Het gebruik van antibiotica op de kalkoenbedrijven in 2020 was 8,48 dierdagdoseringen animal sector (DDDAS). Dit is een daling van 57 procent ten opzichte van 2019, zo staat in het rapport. Ten opzichte van 2011 is er een reductie van 84 procent, gerekend in de oude sectormethode. Ook het gebruik van derdekeusmiddelen daalde met 62 procent fors naar 0,64 DDDAS.

Op de vleeskuikenbedrijven daalde het gebruik van antibiotica met 3 procent naar gemiddeld 9,30 DDDAS. Deze daling wordt met name veroorzaakt door een toenemend aandeel trager groeiende kuikens in Nederland waarbij duidelijk minder antibiotica worden gebruikt. Het gebruik van derdekeusmiddelen in 2020 was 0,11 DDDAS.

Bij de productie fok- en vermeerderingsdieren in de vleeskuikensector blijft het gebruik van antibiotica relatief laag. Wel steeg het in 2020 ten opzichte van 2019 met 19 procent naar 2,74 DDDAS. Het gebruik van derdekeusmiddelen daalde verder naar 0,09 DDDAS.

Het gebruik van antibiotica bij opfok van de fok- en vermeerderingsdieren in de vleeskuikensector in 2020 was 9,51 DDDAS. Dit is een daling van 30 procent ten opzichte van 2019. Het derdekeusmiddelengebruik bij opfok, fok- en vermeerderingsdieren in 2020 bedroeg 0,28 DDDAS. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2019 en een daling van 83 procent ten opzichte van 2016.

Laag gebruik legsector

Het gemiddelde gebruik van antibiotica op alle pluimveebedrijven in de legsector is laag met 1,78 DDDAS in 2020. Het gebruik van antibiotica is in 2020 heel licht toegenomen bij leghennen, van 1,59 DADAS in 2019 naar 1,67 DDDAS in 2020. Bij alle andere type pluimveebedrijven in de legsector is het gebruik afgenomen.

Het gebruik bedraagt bij opfok leghennenbedrijven 1,94 DDDAS, bij productie, fok- en vermeerderingsdieren 2,62 DDDAS en bij opfok, fok- en vermeerderingsdieren 5,17 DDDAS. Het gebruik van derdekeusmiddelen in de gehele legsector in 2020 was nagenoeg 0 DDDAS. Het aandeel van middelen met colistine (tweede keuze) in het totale gebruik van antibiotica bij leghennen is hoog.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer