Britten vinden Britse kwaliteit de norm voor voedselimport

Veruit de meeste Britten (85 procent) vinden dat de regering in nieuwe handelsverdragen niet moet meewerken aan de komst van goedkopere, ondermaatse voedselimporten. Dit blijkt uit een nieuw opinie-onderzoek in opdracht van de National Farmers Union (NFU).

Britten+vinden+Britse+kwaliteit+de+norm+voor+voedselimport
© René Bouwmeester

De Britten vinden dat de manier van landbouw in Groot-Brittannië zowel in binnen- als buitenland moet worden verdedigd. Handelsovereenkomsten moeten ervoor zorgen dat de Britse milieu- en landbouwnormen ook van toepassing zijn op importvoedsel, stellen ze.

De uitkomst van het opinie-onderzoek is een tegenvaller voor het nieuwe export- en landbouwbeleid van premier Boris Johnson. Vorige maand sloot hij een verdrag met Australië dat op termijn beperkingen oplegt aan de Britse export en nauwelijks aan de Australische.


Genetisch bewerkt

Bovendien is Johnson in onderhandeling met de Verenigde Staten en andere Engelssprekende landen over handelsverdragen, waarvan al is uitgelekt dat Londen bereid is Amerikaanse genetisch bewerkte landbouwproducten te accepteren. Ook vlees van met chemische groeibevorderaars gefokte dieren zouden straks welkom zijn. Het gebruik van zulke middelen is in Groot-Brittannië verboden.

NFU-president Minette Batters zei dat de uitslag een duidelijke boodschap is van het Britse publiek dat zij Brits voedsel waarderen en vertrouwen. 'De onderzoeksresultaten zijn duidelijk: niemand wil dat Britse boeren failliet gaan door voedselimport die niet voldoet aan onze eigen dierenwelzijns- en milieunormen.'

Toch blijft dit volgens Batters een reëel risico. 'Vooral als toekomstige handelsovereenkomsten met onder meer Nieuw-Zeeland, Mexico, Canada en de Verenigde Staten – allemaal grote exporteurs – tariefvrije toegang tot onze markten gaan krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer