VK sluit eerste handelsdeal na brexit, Britse boeren bezorgd

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft een vrijhandelsovereenkomst gesloten met Australië. Veehouders in Groot-Brittannië zijn bang dat ze door de goedkoper producerende boeren uit Australië uit de markt worden gedrukt.

VK+sluit+eerste+handelsdeal+na+brexit%2C+Britse+boeren+bezorgd
© Marjolein van Woerkom

De deal wordt naar verwachting dinsdag bekendgemaakt. Het akkoord zou afgelopen weekeinde tijdens een virtuele top zijn beklonken.

De Britse regering is er veel aan gelegen om voor eind juni een vrijhandelsovereenkomst met Australië te sluiten. De regering wil laten zien in staat te zijn nieuwe economische kansen te creëren na het verlaten van de Europese Unie (EU). De deal is bedoeld om het handelsvolume tussen beide landen te vergroten tot boven de huidige 20 miljard pond (ongeveer 23,3 miljard euro).

Het gaat om de eerste grote vrijhandelsovereenkomst na de brexit met een land waarmee het VK als EU-lidstaat geen bestaande handelsovereenkomst had. De deal is ook van belang omdat het de voorwaarden zal bepalen voor toekomstige onderhandelingen met andere landen, zoals de Verenigde Staten.


Concurrentie

Over de voorwaarden van de deal zou vorige maand verdeeldheid zijn geweest onder Britse ministers. Sommigen waren bezorgd dat een tarief- en quotavrije overeenkomst ervoor zou zorgen dat boeren in het land het moeilijk zouden krijgen om te concurreren.

De Britse National Farmers Union wees erop dat boeren in Australië goedkoper vlees kunnen produceren omdat in dat land bepaalde groeihormonen, voeradditieven en gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan die voor Britse boeren verboden zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer