Brits-Europese 'worstenoorlog' laait weer op

Groot-Brittannië heeft de Europese Unie in de 'worstenoorlog' nog eens drie maanden uitstel gevraagd voor de douanecontrole op import van gekoelde vleeswaren in Noord-Ierland.

Brits%2DEuropese+%27worstenoorlog%27+laait+weer+op
© Europese Unie 2020

Eind deze maand vervalt het eerder verleende uitstel, waardoor vleesexport zonder douanecontrole niet meer mogelijk is. Groot-Brittannië wil nu voor 30 september een oplossing vinden.

Groot-Brittannië hoeft zich sinds de brexit niet langer aan de EU-regels voor voedselveiligheid en andere standaarden voor zuivel- en vleesproducten te houden. Daardoor mag Brits gekoeld vlees niet langer langer in Noord-Ierland worden verkocht. In het brexitakkoord is afgesproken dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie.


Met die afspraak is de Brits-Europese grens in de Ierse Zee komen te liggen, om te voorkomen dat er een harde grens zou komen tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland. Dit is zo vastgelegd in het vredesakkoord dat einde maakte aan de onlusten en burgeroorlog in het Britse deel van het Ierse eiland.


Niet-gecontroleerd vlees

De Britten houden vol dat het alleen maar gaat om 'Brits-Brits transport' van Britse worstjes, maar de Europese Unie (EU) zegt dat het gaat om de invoer van niet-EU-gecontroleerd Brits vlees dat de douanegrens passeert. Vorige week dreigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab om de brexitdeal met de EU eenzijdig op te zeggen. Dit laatste kan ook de Nederlandse exporten naar het Verenigd Koninkrijk weer in gevaar brengen.

De EU neemt het voorstel voor uitstel tot september in overweging, maar herhaalde dat de enige echte oplossing zal zijn dat Groot-Brittannië volledig de voorwaarden accepteert uit de deal die premier Boris Johnson vorig jaar sloot met EU-voorzitter Ursula von der Leyen. 'Er is geen alternatief voor het protocol', zei een woordvoerder van de Europese Commissie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer