Brits%2DEuropese+%27worstjesoorlog%27+drie+maanden+uitgesteld
Nieuws
© Europese Unie

Brits-Europese 'worstjesoorlog' drie maanden uitgesteld

Een handelsconflict tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk over voorverpakte worstjes en ander gekoeld vlees is voorlopig afgewend. Groot-Brittannië mag de vleeswaren voorlopig ongehinderd blijven leveren aan winkels in Noord-Ierland, zo zijn Brussel en Londen overeengekomen.

In het Brits-Europese handelsverdrag dat na de brexit werd gesloten, is afgesproken dat er Brits-Europese inspecties komen op alle verschepingen voor import en export. Omdat Noord-Ierland binnen het Europese douanestelsel blijft, wordt vervoer vanaf het Britse vasteland naar Noord-Ierland door de EU als 'invoer' beschouwd.

De Britten noemen het 'binnenlands transport' en doen moeilijk over douanecontroles. De EU weert gekoelde vleeswaren van buiten de unie. Daarop hebben de Britten nu uitstel gevraagd en gekregen. Noord-Ierse supermarkten kregen al een half jaar de tijd om nieuwe leveranciers te vinden, maar die periode liep deze week af. En nog niet iedereen is daar klaar voor, erkent de EU. Daarom geeft zij drie maanden langer respijt, tot 30 september.


Ook voor problemen met de aanvoer van andere goederen zijn oplossingen gevonden, zegt de EU. Zo kunnen bepaalde medicijnen vanuit Groot-Brittannië geleverd blijven worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer