Zuid-Limburgse suikerbieten per schip naar Cosun in Dinteloord

Zuid-Limburgse suikerbieten worden de komende bietencampagne per schip vervoerd naar de suikerfabriek van Cosun Beet Company in het West-Brabantse Dinteloord. Het afgelopen jaar deed de bietenfabriek met provincie Limburg, Noord-Brabant, haven L'Ortye, MCA Brabant en Zuid-Limburg-Bereikbaar een proef.

Zuid%2DLimburgse+suikerbieten+per+schip+naar+Cosun+in+Dinteloord
© Eva Weering

De 270.000 ton bieten uit onder meer Simpelveld, Vaals, Margraten en Meerssen worden van half september tot en met januari verladen op L'Ortye in de Beatrixhaven in Maastricht. Ruim tweehonderd schepen vervoeren de bieten vervolgens naar de fabriek in Dinteloord.

Met het vervoer van de bieten over water worden minimaal achtduizend vrachtwagenritten uitgespaard. Volgens de initiatiefnemers draagt de nieuwe manier van transport niet alleen bij aan een 'significante CO2-reductie, maar ook aan het verminderen van de filedruk op snelwegen'.


'Prima voorbeeld'

'Vervoer over water is een duurzamer alternatief voor het vrachtverkeer over de weg. Het sluit aan bij ons streven om de CO2-uitstoot in Limburg terug te dringen en de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Die omslag kunnen we alleen bereiken als het bedrijfsleven en overheden samenwerken. Daar is dit initiatief een prima voorbeeld van', stelt gedeputeerde Maarten van Gaans (D66) van Limburg.


Bij de proef werden twee manieren van transport getest: bieten die in zeecontainers in het schip werden geladen en met los gestorte bieten in het schip. De laatste methode bleek zowel wat betreft CO2-uitstoot als bedrijfseconomisch het meest efficiënt.

Voordat de bieten per schip worden verladen, worden ze gewogen en bemonsterd. Uit elke vracht wordt een monster genomen dat in een Beet-box wordt verpakt en voorzien van een sticker. Aan het eind van de dag worden de monsters vervolgens naar het laboratorium in Dinteloord gebracht. Aan de hand van de sticker die aangeeft van welke teler de vracht afkomstig is, bepaalt het lab de kwaliteit van de bieten en de bijbehorende prijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer