Eerste+prognose+suikeropbrengst%3A+13%2C6+ton+per+hectare
Nieuws
© Han Reindsen

Eerste prognose suikeropbrengst: 13,6 ton per hectare

De eerste prognose van de suikeropbrengst deze campagne komt op 13,6 ton suiker per hectare. Dat heeft suikerproducent Cosun bekendgemaakt. De coöperatie concludeert dat op basis van het bereiken van het groeipunt voor suikerbieten op 24 juni.

De prognose is negatief beïnvloed door het koude voorjaar. De groei van de bieten is daardoor vertraagd. De zaaidatum was dit jaar overeenkomend met voorgaande jaren. Het groeipunt ligt ongeveer een week later dan op basis van de zaaidatum zou mogen worden verwacht.

De eerste opbrengstverwachting is gebaseerd op de huidige stand van de bieten. Hierbij gaat Cosun er tot het einde van het groeiseizoen uit van gemiddeld weer. Betere of minder goede groeiomstandigheden kunnen de uiteindelijke opbrengst beïnvloeden.


Bladschimmels

De signalen voor de ontwikkeling van bladschimmels geven volgens Cosun aan dat telers zeer alert moeten zijn. Bietentelers met een sensor zien in veel gevallen dat op dit moment de DIV-waarden hoog risico aangeven. Voor de komende weken is het cruciaal om de bladeren gezond te houden, meldt de coöperatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer