Bieten+per+schip+naar+Dinteloord+om+CO2%2Duitstoot+te+verlagen
Nieuws
© Twan Wiermans

Bieten per schip naar Dinteloord om CO2-uitstoot te verlagen

Cosun Beet Company houdt tijdens de huidige bietencampagne een pilot met scheepstransport van suikerbieten, van Zuid-Limburg naar de suikerfabriek in het Brabantse Dinteloord. De proef moet uitwijzen of dit transport kan bijdragen aan minder CO2-uitstoot en lagere kosten.

De pilot komt voort uit Groene Cirkels, Circulaire Suikerbietenketen. Cosun Beet Company wil het transport versneld verduurzamen tot uiteindelijk CO2-neutraal. CO2-reductie is ook een belangrijk speerpunt van Noord-Brabant. Bovendien wil de provincie minder druk op het wegennet, onder meer rond knooppunt Eindhoven.

Vanuit Groene Cirkels, een samenwerking tussen onder andere bedrijven, overheden en kennisinstellingen in een regio om versneld te verduurzamen, heeft MCA Brabant uitgebreid onderzocht met welke vervoerswijzen Cosun Beet Company de bieten vanuit de verst gelegen gebieden het beste kan vervoeren. Uit het onderzoek is gebleken dat gecombineerd transport, georganiseerd rond vervoer per schip, de laagste CO2-uitstoot en kosten met zich meebrengt en beter presteert dan vervoer per vrachtauto.


Bietenkwaliteit in de gaten houden

Om vast te kunnen stellen of de beste oplossing op papier ook in de praktijk werkt, is Cosun Beet Company de pilot gestart. Daarin worden de bieten zowel 'bulkgestort' vervoerd als in containers. De proef moet uitwijzen hoe dit transport, ook naar en vanaf het schip, operationeel uitpakt. Belangrijk daarbij is hoe de kwaliteit van de bieten, onder meer bij overslag, wordt aangetast tijdens het transport. Denk aan eventuele beschadigingen en suikerverlies.

'Als de pilot positief uitpakt, inclusief de keuze voor bulk of containers, gaan we zeker van vervoersmodaliteit veranderen', zegt Arno Huijsmans, manager Agro Logistiek bij Cosun Beet Company. 'Dat scheelt al gauw zo'n 14.000 vrachten over de weg, ofwel ruim 4 miljoen kilometer. Mogelijk kunnen we later het scheepstransport uitbreiden naar andere regio's. Dan ziet het plaatje er nog indrukwekkender uit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer