Landbouwnetwerk Foodvalley vraagt bekrachtiging Regiodeal

De partijen in het Landbouwnetwerk Foodvalley hebben landbouwminister Carola Schouten gevraagd om de in 2019 gesloten Regiodeal Foodvalley nogmaals te bekrachtigen.

Landbouwnetwerk+Foodvalley+vraagt+bekrachtiging+Regiodeal
© Marije Stomps

Ze achten een dergelijke bekrachtiging nodig na het uitkomen van rapport 'Naar een ontspannen Nederland' van Jan Willem Erisman en Berno Strootman. Hierin wordt de overheid bij haar stikstofaanpak geadviseerd te focussen op gebieden waar stikstofreductie het meest loont. De Gelderse Vallei wordt hierin prominent genoemd als gebied waar de veestapel fors zou moeten inkrimpen.

'Dat rapport heeft veel onrust veroorzaakt. Men is geschrokken dat de Gelderse Vallei er zo is uitgelicht', zegt voorzitter Gina van Elten van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei. Wat extra meespeelt in de Gelderse Vallei is de Regiodeal Foodvalley die in 2019 werd gesloten en tot 2024 loopt. Daarin werken ondernemers, overheden en onderwijsinstanties samen aan de versnelde transitie van de primaire sector, gezonde voeding en versterking van het kennis- en innovatiecluster.


Van Elten: 'Er zijn hier zeventig proeftuinen gaande. De minister heeft ons benoemd als gidsregio. Zonder boeren is er geen Foodvalley. Wij gaan de problemen niet uit de weg met veel innovatieve bedrijven waar de pilots worden uitgevoerd. Stel dat de landbouw hier in de uitverkoop gaat, dan stoppen deze proeftuinen ook. Terwijl we stappen zetten op het gebied van emissies, circulariteit en bodem. Daar is tijd voor nodig.'


Lange termijn

Deze week verstuurde Van Elten namens LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei, Dick Heederick (Universiteit Utrecht), René Verhulst (voorzitter Regiodeal), Henk Kievit (voorzitter Landbouwnetwerk Foodvalley) en de gedeputeerden Peter Drenth (Gelderland) en Hanke Bruins Slot (Utrecht) een brief en uitnodiging naar minister Schouten.

'In het Landbouwnetwerk Foodvalley werken we samen aan de lange termijn', zegt Van Elten. 'Vandaar ook de uitnodiging aan de minister om te laten zien wat hier gebeurt. Wij willen een bekrachtiging van de afspraken die we destijds hebben gemaakt. Het rapport van Erisman en Strootman heeft hier echt de vlam in de pan doen slaan. Er wordt zoveel over de sector uitgestort, dat lokt reacties uit.'


Koploper landbouwinnovatie

Volgens Van Elten is het daarom echt nodig om de afspraken in de Regiodeal nogmaals te benoemen. 'Regio Foodvalley onderscheidt zich als koploper op het gebied van landbouwinnovatie, waar met een gebiedsgerichte aanpak opgaves met elkaar verbonden worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer