Gelderland gaat plantaardig eten niet afdwingen

Het programma Foodvalley 2030 heeft niet als doel om Gelderland meer plantaardig te laten eten. Wel moet het ervoor zorgen dat er beweging komt rondom alternatieven voor dierlijke eiwitten. Dat stelde Gelders landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) woensdag bij het toekennen van 13,6 miljoen euro door Provinciale Staten voor Foodvalley 2030.

Gelderland+gaat+plantaardig+eten+niet+afdwingen
© Dirk Hol

Op PVV, Forum voor Democratie en eenmansfractie Roetert na stemden alle fracties in met het voorstel. Tijdens de commissievergadering twee weken geleden bleek al dat er veel steun voor het voorstel was.

De Partij voor Dieren wilde via een motie afdwingen dat er een indicator komt voor de verhouding dierlijke/plantaardige eiwitten in het eetpatroon van Gelderlanders. De partij kreeg hierin van geen enkele fractie steun. 'Ook wij zijn voorstander van de eiwittransitie, maar het is niet goed als we als provincie aan gedragsbeïnvloeding gaan doen', reageerde Evert Mulder van de SGP.

Gedeputeerde Drenth had de motie ontraden. 'Wat we met dit programma doen, is de basis bieden dat er voor 17 miljoen Nederlanders alternatieven komen voor dierlijke eiwitten en dat er vaardigheden worden ontwikkeld om dat te kunnen doen. Zodat Gelderland in de toekomst een draaischijf kan blijven in het wereldwijde spel van voedsel en kennis over voedsel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer