Mondiaal centrum voor voedselinnovatie naar Nederland

Nederland wordt vestigingsplaats van het Global Coordinating Secretariat (GCS) en gaat daardoor het centrum vormen voor wereldwijde voedselinnovatie.

Mondiaal+centrum+voor+voedselinnovatie+naar+Nederland
© Wageningen University en Research

Premier Mark Rutte maakte de komst van het GCS bekend tijdens het World Economic Forum (WEF) dat dit jaar online plaatsvindt. Wageningen wordt de vestigingsplaats van het GCS dat onderdeel uitmaakt van het WEF om innovaties en nieuwe technologieën in de voedselketen aan te jagen die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid. Het GCS stuurt vanuit Nederland de verdere ontwikkeling van de wereldwijde regionale voedselinnovatie hubs aan, waaronder de Europese hub in Food Valley Wageningen.


Wereldwijd hebben bijna 2 miljard mensen geen toegang tot voldoende, voedzaam en veilig voedsel en lijden 690 miljoen mensen aan chronische honger of een gebrek aan goede voeding. De verwachte groei van de wereldbevolking en de gevolgen van de klimaatcrisis maakt de urgentie van deze voedselonzekerheid alleen maar groter. De urgentie om meer voedsel en duurzamer voedsel te produceren, is daarom groot, meldt het kabinet in de bekendmaking van de komst van het instituut.
Delen met de wereld

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt in een reactie dat door de combinatie van Food Valley Wageningen het GCS de in Nederland aanwezige kennis en kunde nog veel meer gedeeld kan worden met de wereld. 'De Nederlandse agrifood-, tuinbouw- en veredelingsectoren zijn wereldspelers als het gaat om kennis en technieken voor het duurzaam produceren en verwerken van voedsel.'

Schouten noemt het bedrijf East-West Seed van Simon Groot met het hoofdkantoor in Thailand als voorbeeld. Dat voorziet miljoenen kleine boeren van zaaigoed. Dergelijke schaalbare innovaties, die passen bij regionale omstandigheden, zijn nodig om de manier waarop we voedsel produceren en consumeren te veranderen. Food hubs spelen daarbij een rol door boeren, bedrijven, wetenschappers en andere partijen uit de voedselketen bij elkaar te brengen om gezamenlijk innovaties en bedrijfs- en verdienmodellen te ontwikkelen die bijdragen aan een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem.
Klein kernteam

Er zijn hubs opgezet in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. FoodValley is sinds november aangesteld als de Europese Food Hub aan de wereldwijde tafels. Het kabinet en ontwikkelmaatschappij Oost NL ondersteunen het GCS financieel en met het vormen van een klein kernteam.

Het GCS zal de regionale hubs helpen met opschalen, nieuwe regionale hubs aanjagen en werken aan wereldwijde partnerschappen voor innovatie. Zo zorgen zij er samen voor dat kennis en innovatie voor een gezond en duurzaam voedselsysteem beter verspreid worden over de wereld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer