LTO Noord naar rechter om zonnepark Terschuur

LTO Noord heeft een rechtszaak aangespannen om de komst van Zonnepark Terbroek, langs de A1 bij Terschuur, tegen te houden. Volgens LTO Noord is het zonnepark gepland op een onwenselijke locatie en druist het plan in tegen eerder gemaakte afspraken met gemeente Barneveld.

LTO+Noord+naar+rechter+om+zonnepark+Terschuur
© Ruben Meijerink

De gemeente gaf begin november groen licht voor het zonnepark langs de snelweg, aan de Stoutenburgerweg. Het 9,4 hectare grote perceel is nu nog in gebruik als agrarische grond. Het is de bedoeling dat hier voor een periode van 25 jaar een zonnepark komt.

Volgens LTO Noord betekent dit dat er een flink stuk goede landbouwgrond aan het beschikbare areaal wordt onttrokken, terwijl de druk op de grond in de Regio Foodvalley al zo groot is en er amper agrarische grond beschikbaar komt op de markt.


Prijsopdrijving

Met een toekomst van kringlooplandbouw en extensivering zal de vraag naar boerengrond alleen maar toenemen. Dat zorgt voor prijsopdrijving, een effect dat alleen maar versterkt zal worden door het onttrekken van agrarische grond voor energieopwekking.

Bovendien is het plan volgens LTO Noord-beleidsadviseur André Rotteveel niet te rijmen met eerder gemaakte afspraken met gemeenten in de regio. Hij wijst op de zonneladder die als instrument dient voor het bepalen van de voorkeursvolgorde voor zonneparken. Hierin staat onder meer dat restlocaties zonder agrarische functie, bijvoorbeeld langs wegen en parkeerterreinen, de voorkeur hebben.


Geen wet die verbiedt

LTO Noord diende bij gemeente Barneveld eerder al een bezwaar in tegen het zonnepark in Terschuur. Hierop liet de gemeente weten dat er geen wet is die een zonnepark op agrarische grond verbiedt. Rotteveel: 'Dat klopt formeel, maar we hebben wel afspraken gemaakt over de volgorde en die worden nu van tafel geveegd. Dat vinden we vreemd.'

Half december werd daarop de gang naar de rechter gemaakt. LTO Noord hoopt dat er begin volgend jaar een zitting plaatsvindt.


Belangrijk signaal

De rechtsgang is niet alleen noodzakelijk vanwege dit plan, stelt Rotteveel. 'We zien dat er in de Regio Foodvalley steeds meer ideeën op dit vlak komen nu gemeenten volgens de Regionale Energiestrategieën duurzame energie moeten opwekken. Wij zien dit als belangrijk signaal, omdat de focus volgens ons veel te veel op zonneparken ligt.'

In een lokale krant laat gemeente Barneveld weten de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. 'Zowel wij als LTO zijn op zoek naar een goede balans tussen landbouw en andere functies.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer