GreenTechPort verbindt Brabantse 'groene' sectoren

Een netwerk van mensen die succesvol kunnen leren, samenwerken en ondernemen in de groene sector. Dat is het doel van GreenTechPort Brabant, waarvan ZLTO de initiatiefnemer is. Het samenwerkingsverband wordt gevormd door overheid, onderwijs en ondernemers. De startbijeenkomst vond woensdag plaats.

GreenTechPort+verbindt+Brabantse+%27groene%27+sectoren
© ZLTO

'Met GreenTechPort?Brabant willen we via het Triple Helix-model (onderwijs, overheid en ondernemers, red.) een platform en netwerk organiseren dat de?positie van de?tuinbouw?in onze provincie versterkt en uitbouwt', licht ZLTO-voorzitter Wim Bens het initiatief toe. 'De voor Brabant zo kenmerkende menselijke maat en onze innovatiekracht zijn uitgangspunten.'Het streven?is om gezamenlijk een krachtige en slagvaardige samenwerking te bouwen, verzekert hij. 'Een die volop ruimte?biedt aan?een?sector die cruciaal is voor het waarmaken van één van de grootste?transities in Noord-Brabant. Dat is het realiseren van?een duurzame?samenleving, waar mensen genieten van gezond voedsel?in?een groene omgeving.'


Voedselprovincie

In drie tafelrondes met experts en ervaringsdeskundigen werd ingegaan op de thema's data en innovatie, kringlopen en omgeving. 'We hebben met z'n allen uitgesproken dat het belangrijk is om de verbinding met elkaar te maken', aldus Bens. 'We hebben enkele dossiers liggen die we alleen kunnen oplossen als we ze samen oppakken. Zo kunnen we van de voedselprovincie Brabant een nog groter succes te maken.'Volgens gastheer Pieter van den Berk van Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode is zijn bedrijf al een 'groene haven' op zich. 'Als je ziet wat er vandaag langs is gekomen aan kennis, innovatie en ambitie, dat zijn allemaal dingen waar wij ons mee bezighouden en waarmee we ons proberen te onderscheiden. Dat spreekt enorm aan.'Judith Donkers van onderwijsinstelling Curio ziet de meerwaarde van 'crossovers': 'De grote opgave voor het onderwijs is om niet alleen vanuit het groen te blijven opleiden, maar ook verbindingen te leggen met technische opleidingen. Bijvoorbeeld mechatronica en de informatietechnologie.'


Elkaar versterken

Tuinbouwer Jolanda Nooijen vroeg zich in eerste instantie af of GreenTechPort de zoveelste club zou zijn, maar is nu overtuigd van de potentie. 'Als we dit goed opzetten, dan kan het iets worden dat als een helikopter boven alles hangt. We kunnen elkaar zo enorm versterken.' Beoogd voorzitter Kees van Rooij ziet verbindingen tussen alle sectoren, van zorg tot hightech. 'En ik zie ondernemers die vol passie zitten en ja, dat besmet.'

Bens is verheugd over de vele enthousiaste reacties vanuit zowel onderwijs- en kennisinstellingen als het bedrijfsleven. 'Het is prachtig om te zien dat er zoveel energie is losgekomen. Die positieve houding sterkt ons in de overtuiging dat we gezamenlijk een stevig fundament kunnen leggen onder GreenTechPort Brabant.'

Volgens de ZLTO-voorzitter zijn alle voorwaarden aanwezig om in Noord-Brabant tot een succesvolle GreenTechPort te komen. Daarbij wijst hij op de strategische ligging tussen Mainport Rotterdam (logistiek), de Biobased Delta in West-Brabant (verduurzaming) en Brainport Eindhoven (technologie en kennis). 'Via onze provincie lopen talloze 'groene stromen' naar het Europese achterland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer