Van Lieshout Vleesvee ontvangt Agrofoodpluim

Van Lieshout Vleesvee in Westelbeers heeft de Agrifoodpluim ontvangen van provincie Noord-Brabant. Vooral de duurzame bedrijfsvoering en natuurinclusieve aanpak gooien hoge ogen.

Van+Lieshout+Vleesvee+ontvangt+Agrofoodpluim
© provincie Noord-Brabant

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur, reikte de provinciale erkenning donderdag uit op het bedrijf in Westelbeers. 'Een belangrijke reden om de Agrifoodpluim toe te kennen, is de duurzame bedrijfsvoering.'Pas aan het eind van de keten is er sprake van enig transport. Het kant-en-klare vlees gaat dan naar de groothandel, slagerij of restaurant 'Tot dat moment gebeurt alles op het eigen terrein. Bovendien hebben ze niet alleen bijzondere aandacht voor de dieren, maar ook voor de natuur waar de koeien in worden gehouden.'

Natuurinclusieve landbouw is voor ons niks nieuws

Rian van Lieshout, Van Lieshout Vleesvee in Westelbeers

Moeder, zoon en dochters

Op het bedrijf verdelen moeder Annie, zoon Dirk (fulltime) en dochters Rian en Anja (parttime) de werkzaamheden op basis van interesses en passies. Dirk rijdt op de trekker, Rian is het liefst in de stal en Anja doet de boekhouding erbij.

Van Lieshout Vleesvee heeft 450 Blondes d'Aquitaine. De geproduceerde mest wordt uitgereden op de eigen akkers. Sinds drie jaar experimenteren ze met de teelt van sorghum. 'Natuurinclusieve landbouw is voor ons niks nieuws', zegt Rian van Lieshout nuchter. 'Dat doen we al dertig jaar.'


Vleespakketten

Het bedrijf verkoopt aan een groothandel, een slagerij, een restaurant en de consument kan vleespakketten via de website bestellen. En dat vlees is gegarandeerd afkomstig van runderen die geboren en getogen zijn op de boerderij en zijn ingezet voor natuurbeheer.'

In natuurgebied De Landschotse Heide en het Beekdal Grote Beerze eten de runderen verschillende soorten gras, klaver en kruiden. Zo voorkomen ze dat snelgroeiende gewassen de overhand krijgen en garanderen ze dat het gebied open en gevarieerd blijft.


Aanpak wint terrein

Van Lieshout Vleesvee verzorgt ook rondleidingen op en om het bedrijf, geeft Anja van Lieshout aan. 'Met name voor jongere generaties is het een openbaring om met eigen ogen te zien hoe ons voedsel wordt gemaakt. Bijvoorbeeld om te horen dat het vijf jaar kost om zo'n mooi stuk rundvlees op het bord te krijgen en te zien wat een diervriendelijke aanpak inhoudt.'

De bijzondere aandacht voor dier en omgeving wint terrein, geeft provincie Noord-Brabant aan. Zo komt de aanpak van de Van Lieshouts meer in de belangstelling te staan. Steeds meer mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt, willen bewust eten, stellen prijs op duurzaam en lokaal geproduceerd vlees van hoge kwaliteit. Voor de provincie reden genoeg om deze natuurinclusieve aanpak te belonen met een Agrifoodpluim.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer