Schouten: 'Provincie moet geen stikstofhandelaar worden'

Demissionair landbouwminister Carola Schouten vindt het niet goed als provincies zelf handelen in stikstofruimte door deze via platforms aan te bieden en in te kopen. Dit heeft ze laten weten in een brief aan de Tweede Kamer, als antwoord op Kamervragen van Laura Bromet (GroenLinks).

Schouten%3A+%27Provincie+moet+geen+stikstofhandelaar+worden%27
© Dirk Hol

Bromet stelde haar vragen naar aanleiding van het bericht 'Hoe stikstofhandel de BV Brabant opnieuw in gevaar brengt: 'Er is iets gruwelijk mis', in het Brabants Dagblad. Hierin wordt beschreven dat een boerderij aan de Meirweg in Lage Mierde werd aangekocht door de provincie Noord-Brabant voor natuurherstel. De boerderij ligt pal naast het natuurgebied Kempenland-West. De stikstofruimte van deze boerderij is door de provincie in de verkoop gezet.


Extern salderen is volgens Schouten een juridisch geaccepteerde werkwijze om aan stikstofruimte te komen. Maar ze vindt het niet de rol van de provincie om zelf actief daarin te gaan handelen. Provincie Noord-Brabant heeft een loket ingericht waarop 'saldogevers' en 'saldo-ontvangers' bij elkaar kunnen worden gebracht.


Bedrijven opgekocht

Eerder kocht provincie Noord-Brabant ook al boerderijen in andere provincies op, om ontwikkelingen in eigen provincie mogelijk te maken. Volgens het Brabants Dagblad zijn in Noord-Brabant zeker zeventien agrarische bedrijven door de provincie opgekocht. Zowel binnen als buiten de provincie is kritiek op deze werkwijze.

In Brabant zelf is ChristenUnie-Statenlid Hermen Vreugdenhil een groot criticaster van het Brabantse stikstofbeleid. Hij stelt dat de provincie sjoemelt en dat met het beleid precies het tegenovergestelde wordt bereikt dan de bedoeling is. De natuur wordt er volgens hem niet beter van, maar slechter. Hij vindt bovendien dat de provincie op deze manier niet haar controlerende taken kan uitvoeren.


Fraude

Minister Carola Schouten vindt iedere vorm van fraude ongewenst, maar durft de conclusies van haar partijgenoot uit Brabant niet over te nemen. 'Ik kan deze uitspraak niet verifiëren. Of Provinciale Staten hun controlerende taak kunnen uitoefenen, is ter beoordeling aan die Provinciale Staten.'De provincie Noord-Brabant liet minister Schouten weten in één geval stikstofruimte, die zij bij de aankoop van deze boerderijen heeft verkregen, via openbare verkoop te hebben aangeboden aan een private partij. Deze partij had volgens de provincie voor de vergunningsaanvraag een gering deel van de bij de provincie beschikbare stikstofruimte nodig.

Schouten: 'De provincie heeft mij gemeld dat er geen sprake is geweest van verkoop van stikstofruimte per opbod. De openbare verkoop was er volgens de provincie, in het kader van transparantie, op gericht om ook andere partijen alsnog in de gelegenheid te stellen zich te melden voor diezelfde stikstofruimte.'


Openbare verkoop

De provincie heeft verder laten weten dat de opbrengst van de verkoop van stikstofruimte van dit bedrijf via de openbare verkoop terugvloeit naar het natuurbudget. Het wordt gebruikt voor het verder versterken van de natuur in Brabant.

Bij extern salderen kan alleen worden gerekend met gerealiseerde stikstofcapaciteit. Dus de ruimte van de vergunning die niet wordt benut door een veehouder, kan niet worden verhandeld. Daarnaast moet bij extern salderen 30 procent van de stikstofruimte worden afgeroomd. Deze landelijke regel moet een toename van de stikstofdepositie door opvulling van latente ruimte voorkomen.

Schouten benadrukt in de beantwoording van de Kamervragen dat zowel intern- als extern salderen volgens de regels is. 'De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in de uitspraak van 29 mei 2019 over het programma aanpak stikstof 2015-2021 ook gewezen op de mogelijkheid van vergunningverlening door toepassing van intern en extern salderen, onder verwijzing naar de voorwaarden gesteld in de jurisprudentie die er op dit punt al voor het programma aanpak stikstof 2015-2021 bestond. Inmiddels zijn er verschillende rechterlijke uitspraken geweest over de toepassing van intern en extern salderen waarin deze lijn wordt bevestigd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer