Eurofins Agro start bodemonderzoek voor hoogspanningsnetwerk Rilland-Tilburg

Onderzoeksbureau Eurofins Agro is gestart met grondonderzoek voor de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding van 380 kilovolt tussen Rilland en Tilburg. De grond waarover het traject loopt, wordt vooraf bemonsterd en onderzocht op de aanwezigheid van bodem- en plantenziekten.

Eurofins+Agro+start+bodemonderzoek+voor+hoogspanningsnetwerk+Rilland%2DTilburg
© Eurofins Agro

Als blijkt dat er schadelijke organismen in de bodem aanwezig zijn, geeft het onderzoek inzicht in welke maatregelen nodig zijn om verspreiding te voorkomen. Zo is verspreiding van schadelijke aaltjes in de bodem een risico bij grondwerkzaamheden. Deze aaltjes kunnen in landbouwgronden de wortels van het gewas aantasten, met als mogelijk gevolg flinke financiële schade door opbrengst- en kwaliteitsverlies.

Het is daarom belangrijk om te weten of deze schadeverwekkers in de bodem aanwezig zijn en in welke mate. Als er schadelijke aaltjes worden aangetroffen, kan met een hygiëneprotocol en specifieke maatregelen ervoor worden gezorgd dat deze niet worden verspreid.


GIS-techniek

Eurofins Agro legt de bemonsterde locaties in het veld nauwkeurig vast met GIS-techniek. De grondmonsters worden in het laboratorium in Wageningen getest op de aanwezigheid van vrijlevende aaltjes, cystenaaltjes, stengelaaltjes en witrot. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van DNA-analyse met de qPCR-methode. Deze methode is zeer betrouwbaar en soortspecifiek.

Eurofins Agro heeft onlangs de eerste monsternames in het kabelleidingtraject nabij Woensdrecht uitgevoerd, in opdracht van ingenieursbureau Arcadis. Ook voor de andere deeltrajecten zal Eurofins Agro de grond onderzoeken op de aanwezigheid van aaltjes.

De nieuwe hoogspanningskabel Zuid-West 380 kV is nodig om de capaciteit van het elektriciteitstransport in Nederland te vergroten. De toenemende elektriciteitsvraag en de grootschalige opwekking van windenergie op zee en land maken deze uitbreiding noodzakelijk. Het traject wordt gerealiseerd in opdracht van de landelijke netbeheerder TenneT.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer