Extra rijksmiddelen voor aankoop Brabantse piekbelasters

Bijna twee derde van de 278 deelnemers aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) komt uit Brabant. Omdat er landelijk minder gebruik van de regeling wordt gemaakt dan ingeschat, blijven er financiële middelen over voor andere stikstofmaatregelen. Dat heeft het provinciebestuur woensdag bekendgemaakt.

Extra+rijksmiddelen+voor+aankoop+Brabantse+piekbelasters
© Fotografie Twan Wiermans

Het Rijk stelt een groot deel van de overgebleven middelen beschikbaar voor de (vrijwillige) gerichte aankoop van piekbelasters rondom Natura 2000-gebieden. In Brabant bleek hier grote belangstelling voor. Mogelijk kunnen nu alle piekbelasters die zich voor de eerste tranche hebben aangemeld, ook worden geholpen te stoppen. Het gaat om 170 miljoen euro aan resterende middelen, waarvan 130 miljoen euro voor de aankoop van piekbelasters.


Dat is goed nieuws, vindt gedeputeerde Erik Ronnes. Hij drong er bij landbouwminister Carola Schouten op aan de resterende middelen voor de aankoop van piekbelasters beschikbaar te stellen. 'In Brabant hebben zich in de eerste ronde 22 piekbelasters aangemeld, maar er was maar budget voor zo'n tien bedrijven. Met de aanvullende middelen kunnen we nu met alle 22 bedrijven in gesprek gaan over aankoop. Daarmee kunnen we sneller meer stikstofuitstoot reduceren en meer bedrijven helpen die willen stoppen.'


Ingrijpende beslissing

Voor de eerste tranche van de regeling gerichte aankoop piekbelasters, meldden zich in Brabant 29 bedrijven aan. Daarvan voldoen er 22 aan de criteria van het Rijk. Het is niet zeker of alle gesprekken daadwerkelijk leiden tot een verkoopovereenkomst. Eventuele middelen die overblijven bij de (vrijwillige) opkoop van piekbelasters, waarvan de eerste tranche nu loopt, schuiven Rijk en provincies door naar de tweede tranche na de zomer.

Knelpunten in het proces zagen wij vooral bij het herbestemmen van de locatie

Elies Lemkes-Straver, landbouwgedeputeerde Noord-Brabant

De provincie is zich ervan bewust dat stoppen een ingrijpende beslissing is. 'Knelpunten in het proces zagen wij vooral bij het herbestemmen van de locatie', zegt landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver. 'Niet eens zozeer in de mogelijkheden, maar vaak in de snelheid waarin een gemeente boeren duidelijkheid kan geven. Dat moest in een erg kort tijdsbestek. En als een ondernemer geen duidelijkheid heeft over wat hij met z'n gronden kan doen, zal hij ook niet meedoen aan de regeling.'


Ondersteuning

Naar eigen zeggen heeft de provincie om die reden vanaf het begin ingezet op ondersteuning van varkenshouders. 'We zijn blij dat gemeenten daarbij zo actief hebben meegedacht over toekomstplannen', aldus Lemkes. 'Daardoor lukte het vaak om bezwaren of onzekerheden weg te nemen.' De gedeputeerde ziet dit ondersteuningsnetwerk als reden waarom er in Brabant relatief meer inschrijvers dan landelijk daadwerkelijk stoppen met behulp van de regeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer