Plan waterinjectie verontrust Drentse boeren

Boeren rond Dalen maken zich grote zorgen over plannen van de NAM om afvalwater afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek te injecteren in voormalige gasputten rond het Drentse dorp. 'Niemand zit hierop te wachten', stelt melkveehouder Berjan Rood.

Plan+waterinjectie+verontrust+Drentse+boeren
© Joost de la Court

De vijftien verontruste agrarisch ondernemers vragen zich af wat er in de ondergrond gebeurt als een leiding gaat lekken, zoals in Twente het geval was. In Oost-Overijssel wordt al tien jaar productiewater in oude gasvelden geïnjecteerd.

'Er gaat straks gif de grond in. In Twente gaat het om 9 kuub per dag. Wat als een leiding gaat lekken? Wat komt er dan in het oppervlaktewater en het grondwater dat we oppompen voor drinkwater en beregening? De gevolgen zijn niet te overzien. Daar heb je weinig fantasie voor nodig', zegt Rood.


Drie voormalige gasvelden

De NAM maakte vorig jaar bekend water te willen injecteren in drie voormalige gasvelden in gemeente Coevorden. LTO Noord-afdeling Coevorden/Emmen-West heeft gesprekken gevoerd met de gemeente en de NAM. 'De wethouder snapt onze zorg over voedselkwaliteit. Maar de rol van de gemeente is relatief beperkt', zegt afdelingsbestuurder Wilco Hilhorst.


Volgens Hilhorst is er veel ongerustheid bij de boeren. 'Ze vrezen voor calamiteiten. Je kunt niet zien wat er in de ondergrond gebeurt.'

Rood vult aan: 'In Groningen hadden ze eerst ook niet het idee dat er zoveel schade door gaswinning zou ontstaan. Dat punt willen wij niet bereiken.'


Zuiveren afvalwater

Een oplossing zou volgens de veehouder het zuiveren van het afvalwater kunnen zijn. 'Maar dat betekent minder winst voor de NAM. Hun economische belangen zijn groot. Wij als grondeigenaren zijn geen belanghebbenden. We staan machteloos. Ik ben daarom blij met het kritische rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).'

Het SodM stelt alle activiteiten van de NAM bij een injectiepunt in het Twentse Rossum per direct onder verscherpt toezicht, liet het maandag weten. De NAM had al in 2017 een scheur in de buitenbuis van een injectieput moeten onderzoeken en bij SodM moeten melden. Dat is niet gebeurd. De injectie van afvalwater in de nabijgelegen injectieput is nu door de NAM uit voorzorg stilgelegd.


De NAM verwacht volgend jaar verder te kunnen met het vergunningenproces voor injectie in Drenthe, stelt een woordvoerder. Dit kan pas na herevaluatie van de activiteiten in Twente. 'Gezien het aanvullende onderzoek in Twente duurt de herevaluatie langer. In die tussentijd voeren we onderzoeken uit naar injectie in Drenthe.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer