LV Plant en Vilosa slaan de handen ineen

Leo Valstar, eigenaar van LV Plant, waarborgt de continuïteit van zijn groente- en potplantenkwekerij door een strategische samenwerking met Vilosa. Deze potplantenkwekerij neemt de verkoop van de sierteeltproducten over en gaat zich toeleggen op het kweken van groenteplanten. Directeur René van Dop spreekt van een mooie samenwerking.

LV+Plant+en+Vilosa+slaan+de+handen+ineen
© Thierry Schut Fotografie

De kwekerijen LV Plant in Monster en Vilosa, met vestigingen in 's Gravenzande, Honselersdijk en Monster, zijn een strategische samenwerking aangegaan.


Sierteelt en groenteplanten

In de wintermaanden houdt LV Plant zich bezig met het opkweken van vruchtgroenteplanten voor de voedingstuinbouw, zoals tomaat, paprika en aubergine. In het voorjaar en in de zomer teelt het bedrijf de bloeiende potplanten chrysant, aster, celosia, dahlia en streptocarpus.

Vilosa kweekt eveneens celosia en chrysant, maar heeft daarnaast princettia en vooral kalanchoë in het assortiment. Vanaf 2022 zal Vilosa de sierteeltproducten van LV Plant gaan verkopen en kennis opbouwen over de teelt van groenteplanten.

Hoewel je dat niet wilt, zul je een keer afscheid moeten nemen

Leo Valstar, eigenaar van LV Plant

Afscheid nemen

Eigenaar Leo Valstar van LV Plant vertelt dat hij een prachtig en goedlopend bedrijf heeft, maar dat hij gezien zijn leeftijd, 64 jaar, maatregelen voor de toekomst moet nemen, zeker omdat hij geen opvolger heeft. 'Hoewel je dat niet wilt, zul je ooit een keer afscheid moeten nemen.'

Voor de kweker stond het waarborgen van de continuïteit van zijn bedrijf en de werkgelegenheid voor zijn vijftien vaste medewerkers en negen uitzendkrachten voorop bij het zoeken naar samenwerkingskandidaten. Omdat hij geen onrust wilde veroorzaken, ging hij via een bureau op zoek naar mogelijkheden en kwam zo in contact met Vilosa, dat geen onbekende partij voor hem was.


Kennis overdragen

Valstar had een goede klik met de potplantenkwekerij en vond het een bijkomend voordeel dat zijn bedrijf centraal tussen de locaties van Vilosa zit. Bovendien vormen de celosia's en chrysanten van beide bedrijven een aanvulling op elkaars assortiment.

De kweker legt uit dat de gesprekken met de jonge directie van Vilosa snel zijn gegaan, maar dat hij niet overhaast hoeft te vertrekken. De komende paar jaar wil Valstar zich vooral inzetten voor het overdragen van de kennis over het kweken van groenteplanten, een tak waar de potplantenkwekerij nu nog weinig kaas van gegeten heeft, maar die het bedrijf graag wel graag wil overnemen.


Vergroting klantgerichtheid


René van Dop vormt samen met Fred van Luijk en Nick Groenewegen de directie van Vilosa, dat in 2019 is ontstaan na het samengaan van kwekerij De Veranda en en Solis Plant. Volgens Van Dop heeft dat de kracht van het bedrijf en de klantgerichte aanpak vergroot. 'We willen zo goed mogelijk inspelen op de vraag uit de markt en weten waaraan onze eindklant behoefte heeft.'

Door uitbreiding van het bedrijf van 7 hectare met 3,5 hectare van LV Plant denkt Van Dop nog beter aan de wensen van klanten te kunnen voldoen. Hij is het met Valstar eens dat het assortiment celosia en chrysant van beide kwekerijen goed bij elkaar past en spreekt over een mooie samenwerking.


Pril stadium

Deze bevindt zich nu nog in een pril stadium, maar op termijn zal een gezamenlijk verkoopteam kijken hoe het toekomstige assortiment potplanten eruit gaat zien. Valstar is blij dat de kogel door de kerk is en dat hij er in alle openheid over kan praten. Zijn medewerkers hebben positief gereageerd en de komende maanden gaan Valstar en Van Dop aan de slag met de voorbereidingen voor de samenwerking.

Van Dop wil vooral bouwen aan de organisatie, waarvan de samenwerking met de medewerkers van LV Plant ook een onderdeel vormt. De directeur kijkt uit naar het aanboren van een nieuw marktsegment met het opkweken van groenteplanten, dat hij wil verbreden en qua volume uitbreiden. 'Uiteraard moeten we daarover nog de nodige kennis en kunde opdoen, maar het helpt dat we gebruik kunnen maken van het netwerk dat LV Plant al heeft opgebouwd.'


Jaarrond productie

Ook de mogelijkheid om jaarrond producten te kunnen leveren, spreekt Van Dop aan, hoewel dat in zijn ogen ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. De verkoop loopt op dit moment goed en het is volgens hem de kunst om dat niet te vergooien. Hij denkt bijvoorbeeld terug aan het laatste kwartaal van 2020, waarbij Vilosa vanwege de coronacrisis planten in de container heeft moeten gooien, omdat een aantal landen op slot ging.

Naar zijn idee is het goed om vast te houden aan twee gescheiden bedrijven, waarbij de potplanten vooral bestemd zijn voor de commerciële markt en de groenteplanten voor de zakelijke markt. Voor die laatste gelden ook andere en strengere regels, met name wat betreft hygiëne, omdat het eindproduct voeding betreft.


Verdere uitbreiding

Valstar en Van Dop verwachten dat beide bedrijven elkaar kunnen versterken, zowel bedrijfsmatig als wat betreft de pot- en groenteplantentak.

Van Dop denkt overigens niet dat dit de laatste uitbreiding van zijn bedrijf zal zijn. 'Ik ben nu bijna 35 en voortdurend op zoek naar kansen en mogelijkheden hier in het Westland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer