Boeren+ongerust+over+plannen+voor+Drents+NAM%2Dtransport
Nieuws
© Joost de la Court

Boeren ongerust over plannen voor Drents NAM-transport

Boeren in Zuidoost-Drenthe maken zich zorgen over de plannen van de NAM om voormalige aardgaswinningsputten in te zetten voor de opslag van productiewater. Dat water komt vrij bij de winning van aardolie op de NAM-locatie in Schoonebeek.

Vooral het transport van het chemicaliën bevattende proceswater, in voormalige transportleidingen voor aardgas, zorgt voor onrust, meldt regiobestuurder Brenda Timmerman van LTO Noord.

'Ik heb al verschillende telefoontjes gehad van boeren in het betrokken gebied die zich zorgen maken. We gaan nu inventariseren hoeveel agrarische bedrijven met het transport te maken krijgen. Daarna willen we een gesprek tussen de NAM en de betrokken boeren over wat hen te wachten staat.'


Oplosmiddelen

De NAM wint sinds 2011 weer aardolie rond Schoonebeek. Dat lukt alleen door de stroperige delfstof te verdunnen met stoom en oplosmiddelen. Aan de oppervlakte wordt het opgepompte product weer gescheiden.

Het proceswater, dagelijks zo'n 9 miljoen liter waaronder 8.200 liter chemicaliën, wordt afgevoerd naar Twente voor opslag in voormalige gaswinningskoepels. De NAM stelt dat dit niet meer afdoende is. De aardoliemaatschappij heeft het oog laten vallen op voormalige gaswinningsputten bij Dalen, Oosterhesselen en Schoonebeek.


Lekkage

De opslag is volgens de NAM veilig. Dat is ook niet het punt, stelt Timmerman. Wel de risico's op eventuele lekkage bij het transport ernaar toe. De opslag in Twente en het bijkomende transport, zoals dat de laatste jaren plaatsvindt, is altijd omstreden gebleven. De bewoners daar zijn bang voor bodemverontreiniging.

Niet zonder reden. In 2015 zorgde een lek in de transportleiding voor vervuiling van een agrarisch perceel. Ook tast een bacterie op verschillende plaatsen de leidingwand aan. Het productiewater bevat waterstoffluoride, zoutzuur, methanol en benzeen. Alternatieven, zoals het bij de winning zuiveren van het proceswater, voldoen volgens de NAM niet. Dat is of te duur of levert weer andere milieuproblemen op.


Samenstelling

Injecteren van productiewater in lege gasvelden is en blijft de minst milieubelastende en meest goedkope oplossing, stelt de NAM. 'Het productiewater heeft nagenoeg dezelfde samenstelling als het water dat van nature al voorkomt in de diepe ondergrond van de lege gasvelden.'

Gedeputeerde Staen van Drenthe willen dat voor de milieueffectrapportage de effecten voor de natuur langs het Nieuwe Drostendiep, de bescherming van grond- en drinkwater en het gebruik van mijnbouwhulpstoffen worden onderzocht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer