Jan Tjeerdsma: 'Protesteren past niet bij mij, ik overleg liever'

Melkveehouder Jan Tjeerdsma (40) uit het Friese De Veenhoop stapt woensdag niet op de trekker om te demonstreren. 'Protesteren past niet bij mij. Met overleg kom je verder.'

Jan+Tjeerdsma%3A+%27Protesteren+past+niet+bij+mij%2C+ik+overleg+liever%27
© Jaap Schaaf

Tjeerdsma houdt samen met zijn vrouw 95 melkkoeien. Onder andere vanwege fysieke omstandigheden maakten ze nieuwe toekomstplannen. 'We krimpen de veestapel. We hadden 115 melkkoeien en willen terug naar zeventig. Mijn vrouw start een agrarische kinderopvang. We hebben er heel goed aan gerekend en zijn er heel enthousiast over. We raken een stuk financiering kwijt en de werkdruk zal een stuk minder hoog liggen.'

Niet alles blijft zoals het is, wil Tjeerdsma er maar mee aangeven. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook nu er nieuwe (stikstof)plannen over de sector worden gestrooid. 'Alles verandert. Daar ontkomen we niet aan. Dat hoeft niet negatief te zijn. Wat ik wel heel belangrijk vind, is een goed verdienmodel. Als we op een manier moeten boeren, zoals anderen dat graag willen, moet er wel geld tegenover staan. We moeten ons brood kunnen blijven verdienen.'


Motie intrekken

Om dat soort zaken te bereiken, is overleg ook belangrijk, is de overtuiging van de Friese melkveehouder. 'Wanneer er geen overleg was gevoerd met de politiek, dan stonden de zaken er veel slechter voor. Er gebeurt heel veel achter de schermen. Het is heel moeilijk om toonbaar te maken wat je met overleg voeren bereikt. Maar er worden heel veel compromissen gesloten. Er gebeuren echt goede dingen. Een voorbeeld hiervan is dat D66 van gemeente Smallingerland twee jaar geleden na overleg met boeren een motie introk over een maximaal aantal dieren per locatie.'


De agrarisch ondernemer vraagt zich hardop af of het verstandig is om weer te gaan demonstreren. 'Zeker als de sfeer omslaat en het wat agressief wordt. Dan ben je niet goed bezig. Dat vergroot alleen maar de kloof tussen boeren en burgers.'


Geen groepsdruk ervaren

Tjeerdsma heeft geen groepsdruk ervaren om toch mee te gaan naar het Malieveld. 'Ik ben daar niet gevoelig voor. Ik doe mijn eigen ding. Sommige collega's zijn heel fanatiek in demonstreren. Ze kunnen heel goed uitleggen waarom ze het doen, ze denken dat het anders niet goed komt. Dat respecteer ik.'

Hij zal het nieuws woensdag volgen tussen het werk op de melkveebedrijf door. 'We hebben net de eerste snede binnen. Ik heb een jongen ingehuurd om de kuilbult af te dekken met een extra zeil. Ondertussen willen we onze ogen niet sluiten voor de demonstraties. Hoeveel collega's gaan protesteren, vind ik lastig om te zeggen. De weersomstandigheden en het werk maken het gunstig om er een dagje op uit te gaan.'


• Bekijk wat er nog meer verscheen over de boerenprotesten op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer